NAJSAVREMENIJE TEHNOLOGIJE U SRBIJI: Kinezi prave ZELENE rudnike u Boru (FOTO, VIDEO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar antić u kini

NAJSAVREMENIJE TEHNOLOGIJE U SRBIJI: Kinezi prave ZELENE rudnike u Boru (FOTO, VIDEO)

Društvo -

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Ziđinga Džordž Fang su najavili da kopovi u borskom rudniku postaće zelene oaze posle završetka iskopavanja rude, jer je Ziđing, kompanija koja je kupila RTB Bor, spremna da svoj najsavremeniji sistem ozelenjavanja tla primeni i u Srbiji.

Antić je tokom obilaska glavnog rudnika Ziđina u kineskom gradu Sanghang rekao da je impresioniran tehnologijom koja se primenjuje u Ziđinu, a koja će biti i deo njihovih rudnika u Boru.

- Uverili smo se sad koliko je Ziđin moćna kompanija, koja se podjednako posvećuje da bude uspešna, ali i društveno odgovorna. Taj nivo zaštite zivotne sredine i standardi kone su postavili u topionici i rudniku su impresivni. Kada dođete u topionicu kao da ste ušli park, a kada kročite u rudnik kao da ste na mestu netaknute prirode. Verujemo da će sve to biti preslikano u Srbiji, izjavio je Antić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako su nam objasnili, za svega pet godina Ziđin uspeva da iscrpljeni kop na kojem je završena eksploatacija rude bakra pretvori u zdravo pošumljeno zemljište.

Kineski rudarski gigant je u poslednjih 30 godina na ekologiju uložio više od 500 miliona dolara. Nakon najavljene investicije od 474 miliona dolara za razvoj projekta Timok, investicije Ziđin u Srbiju premašiće dve milijarde dolara.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić bio je prilično zatečen kada su ga u kineskom gradu Sanhan dočekali lavovi!

Antiću je u glavnom rudniku Ziđina, kompanije koja je kupila srpski RTB Bor, priređen spektakularan doček sa lavovskim plesom. Ispred Antića zaigrale su dve ogromne maskote koje su, u ritmu udaraljki, pokretala četvorica plesača. Zagrmeo je i kineski vatromet i upotpunio monsunski pljusak koji se tokom svečane ceremonije za tili čas spustio.

foto: Tanjug/Rade Prelić

- Kinezi su me oduševili gostoprimljivošću. Malo su me prepale ove njihove petarde i vatromet, ali je zaista sjajno sve ovo sto rade. Impresioniran sam svim što sam video ovde u Ziđinu i potpuno sam siguran da je Srbija odabrala baš ovu kompaniju za strateškog partnera, izjavio je Antic za Kurir.

Izvršni direktor Ziđina Džordž Fang najavio je da će i u borskom rudniku biti primenjena najsavremenija tehnologija za koju se interesuju i nemačke i japanske rudarske kompanije.

(Kurir.rs/I.Kljajić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja