Najnovije vesti

NOVI SISTEM OPOREZIVANJA PAUŠALACA: Rešenja već dostavljena, zatvoren prozor za korupciju
Foto: Shutterstock

nove mere države

NOVI SISTEM OPOREZIVANJA PAUŠALACA: Rešenja već dostavljena, zatvoren prozor za korupciju

Biznis

Zahvaljujući modernizovanom sistemu za paušalno oporezivanje preduzetnici od samog početka znaju kolika će im biti poreska obaveza za tekuću, ali i za naredne tri godine, rečeno je na konferenciji "Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja".

Na toj konferenciji predstavljeni su rezultati modernizacije sistema paušalnog oporezivanja i novi sistem za dostavu poreskih rešenja, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Sistem oporezivanja paušalaca je reformisan i predstavlja zatvoren sistem elektronske uprave, budući da preduzetnik može da se registruje, započne poslovanje, dobije poresko rešenja i plati ga, a da ni jednom ne kroči u filijalu Poreske uprave, rekao je predsednik Nadzornog odbora NALED-a Vladislav Cvetković.

Uredba o paušalnom oporezivanju stupila je na snagu u januaru i preduzetnicima paušalcima već su dostavljena elektronska rešenja o iznosu obaveza u poresko sanduče.

Prvi put je uvedena objektivna formula za obračun iznosa poreza i doprinosa, tako da svi zaintersovani već dva meseca na portalu projekta Javno - privatni dijalog mogu na Kalkulatoru koji je razvio NALED u saradnji sa Poreskom upravom, da izračunaju poreske obaveze za tekuću i tri naredne godine, istakao je Cvetković.

Taj Kalkulator su preduzetnici i potencijalni preduzetnici koristili do sada oko 59.000 puta, dodao je Cvetković.

Objektivna formula za izračunavanje poreza sadrži jednu važnu novinu, a to je da se preduzetnicima koji zapošljavaju dodatne radnike poreska obaveza zbog toga neće povećavati, što je do sada bio slučaj.

Paušalci su, kako je rekao, dobili još jednu pogodnost koju nikada nisu imali, a to je ograničenje najvećeg mogućeg rasta poreske osnovice na najviše 10 odsto godišnje, što je takođe do 2023. godine.

Zahvaljujući tome uspostavljen je sistem oporezivanja paušalaca koji je bez presedana po pitanju transparentnosti formule za utvrđivanje poreza, predvidivosti ilakoće korišćenja, o čemu svedoči 100.000 paušalaca koji su elektronskim putem već isporučena rešenja za 2020. godinu.

"Posebno smo zadovoljni jer je ovom reformom rešena jedna od važnih preporuka NALED-ove Sive knjige, koja datira još iz 2015. godine, kada smo zajedno s našim članovima reformu paušalnog oporezivanja istakli kao prioritet", naveo je Cvetković.

Brnabićeva je rekla da je ranije sistem bio netransparentan i da je postojala arbitrernost u određivanju koliko treba platiti porez, što je otvaralo veliki prostor za korupciju.

"Zatvorili smo veliki prozor za korupciju, arbitrarnost i diskreciono pravo više ne postoji", naglasila je Brnabić i istakla da se tako država bori i protiv sive ekonomije.

Ona je zahvalila USAD, NALED-u i timu Vlade Srbije koji je radila na toj zahtevnoj reformi skoro dve godine.

Brnabić ističe da je sistema za paušalno oporezivanje bio nepredvidiv i pun rizika za poslovanje preduzetnika, kao i da je tako funkcionisao decenijama.

To je bila bez sumnje jedna od najvećih prepreka za preudzetnike i stvaranje novih preduzentika u Srbiji, rekla je premijerka.

Sada je, dodaje Brnabić, napravljen novi sistem, koji je transparentan i objektivan i potpuno transparentan i potpuno je promenjen sistem obračuna i plaćanja paušalnog poreza.

"Ranije su preduzetnici radili u takvom okruženju da nisu znali šta mogu da očekuju sutra", kazala je ona.

Premijerka naglašava da je promenjen poslovni ambijent u Srbiji, u cilju jačanja MSP sektora i preduzetništva.

Cilj je da se napravi probni okvir koji će olakšati poštovanje propisa i omogućiti da državna uprava bude na usluzi građanima 24 sata dnevno tokom cele godine.

"Ovu reformu paušalnog oporezivanja ne bismo mogli da uradimo bez preduzetnika i da je zato važan javno-privatni dijalog", naglasila je premijerka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...