Najnovije vesti

CENA ZLATA U NAGLOM SKOKU ZBOG KORONAVIRUSA! Dok svet strahuje, cene na berzama u naglom usponu!
Foto: Shutterstock

ka nebu

CENA ZLATA U NAGLOM SKOKU ZBOG KORONAVIRUSA! Dok svet strahuje, cene na berzama u naglom usponu!

Biznis

Zlato je jedna od retkih investicija čija cena raste početkom ove sedmice, nakon što je zabrinutost zbog epidemije koronavirusa dovela do naglog pada tržišta širom sveta.

Zlato sada vredi 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a njime se u ponedeljak trgovalo blizu 1.600 dolara za uncu, što je najviši nivo od 2013. godine, piše BiznisInfo.

Drugi plemeniti metali, poput srebra i platine, takođe su ojačali.

U međuvremenu, indeks njujorške berze Dow pao je za gotovo 350 bodova u podnevnoj trgovini.

Neki stručnjaci veruju da zlato u ne tako dalekoj budućnosti može dostići 2.000 dolara. Zlato je poslednji put doseglo vrhunac od nešto iznad 1.900 dolara 2011. godine usred evropske dužničke krize.

Najbolje prolaze u najtežim vremenima

Proizvođači zlata često dobro zarade u vreme nestabilnosti na tržištu, odnosno kada su ulagači uplašeni, jer se ovaj metal smatra “sigurnom lukom”. Zlato je bilo na uzlaznoj putanji i pre pojave koronavirusa, zbog svega što je unosilo paniku na tržište, od trgovinskog rata do napetosti na Bliskom istoku.

Osim toga, smanjenje kamatnih stopa u SAD prošle godine pomoglo je da se oslabi američki dolar. To je zlato učinilo privlačnijim od papirnih valuta, posebno jer su u nekim delovima Evrope i Japana kamatne stope na vrednosne papire negativne.

foto: Profimedia

Zlato nije jedina roba koja ima koristi od zabrinutosti u vezi sa slabim dolarom i niskim kamatnim stopama. Cene srebra, platine i paladijuma naglo su porasle u protekloj godini.

U vreme slabog dolara i niskih kamata zaista ima smisla ulagati u zlato, i mnogi investitori deo svog portfolija “sele” u zlato i deonice povezane sa zlatom.

Neki analitičari smatraju da je pametno na taj način “preseliti” 5 do 10 odsto svog investicionog portfolija. Drugi smatraju da bi investitori trebalo da imaju do 15 odsto portfolija u metalima.

Kupuju ga i države

Zlato ubrzano ne kupuju samo privatni investitori već i države, odnosno centralne banke.

Prema podacima Svetskog veća zlata, centralne banke su kupile 12 odsto više zlata u prva tri kvartala 2019. u odnosu na isti period godinu ranije.

Ove godine očekuju se nove napetosti na svetskoj sceni, a izbori za američkog predsednika sigurno će doneti dodatnu nervozu.

Zbog svega toga analitičari veruju da bi zlato moglo da dostigne rekordnu vrednost i premaši granicu od 2.000 dolara.

(Kurir.rs / BizLife)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...