Najnovije vesti

NOVE MERE NARODNE BANKE SRBIJE: U utorak dve aukcije dinarskih hartija
Foto: Stefan Jokić

U SLUŽBI DOMAĆE PRIVREDE

NOVE MERE NARODNE BANKE SRBIJE: U utorak dve aukcije dinarskih hartija

Biznis

Narodna banka Srbije će u utorak, 24. marta, organizovati dve aukcije repo kupovine dinarskih državnih hartija od vrednosti, sa rokovima dospeća transakcija od sedam dana, i tri meseca, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,75 odsto na obe ročnosti (jednako kamatnoj stopi na depozitne olakšice).

Centralna banka u saopštenju objavljenom na svom sajtu ističe da ove aukcije predstavljaju još jedan vid podrške domaćem finansijskom sistemu i domaćoj ekonomiji u uslovima širenja virusa korona (COVID-19).

Pored dodatne svop aukcije kupovine deviza, koja će biti organizovana u ponedeljak, 23. marta, banke će na raspolaganju imati još jednu mogućnost za pribavljanje neophodne dinarske likvidnosti.

Organizovanjem ove dve vrste aukcija (repo kupovina hartija i svop kupovina deviza) olakšava se, kako objašnjavaju, upravljanje likvidnošću banaka, s obzirom da će banke do potrebnih dinarskih sredstava moći da dođu i na osnovu dinarskih državnih hartija od vrednosti (repo aukcije) i na osnovu deviza (devizne svop aukcije), koje bi služile kao sredstva obezbeđenja u navedenim transakcijama sa Narodnom bankom Srbije.

Iz Narodne banke poručuju da će nastaviti pažljivo da prate stanje likvidnosti u bankarskom sektoru i kretanja na domaćem finansijskom tržištu.

U slučaju potrebe će, navode, nastaviti sa organizovanjem aukcija repo kupovine državnih hartija i dodatnih deviznih aukcija.

Spremni su, kažu, da upotrebe i sve druge raspoložive instrumente kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje domaćeg finansijskog sistema i privrede.

(Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...