NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Tokom vanrednog stanja 2.454 manje na evidenciji nezaposlenih
Foto: AP/Ilustracija

evidencija

NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Tokom vanrednog stanja 2.454 manje na evidenciji nezaposlenih

InfoBiz -

BEOGRAD - Na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje neposredno pred proglašenje vanrednog stanja bilo je prijavljeno 515.145 osoba, dok se 6. maja na evidenciji nezaposlenih nalazi 512.691 osoba, što je za 2.454 manje, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Tokom vanrednog stanja, kako se navodi u saopštenju, izvršena je obrada i isplata primanja za 591.673 korisnika prava iz oblasti socijalne, dečje i boračko-invalidske zaštite u trećoj dekadi marta, kao i 587.006 korisnika u trećoj dekadi aprila.

Isplata penzija i novčanih nakanda po osnovu prava iz PIO izvršena je za milion 707.963 korisnika iz svih kategorija za mart i početak isplate za april 2020. godine, jednom mesečno, u celokupnom mesečnom iznosu počev od marta 2020. godine.

Takođe, Ministarstvo saopštava i da je izvršena isplata (tromesečni transfer) penzija i novčanih naknada korisnicima prava u inostranstvu - bivše Republike SFRJ, kao i isplata penzija za skoro sve korisnike od ukupno 240.118 korisnika inostranih penzija koji imaju prebivalište u Republici Srbiji.

Između ostalog, kako je saopšteno, tokom vanrednog stanja, Vlada je usvojila Zaključak kojim se odobrava da se rešenja za davanje saglasnosti za upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade, izdaju bez prethodnog dostavljanja zahteva poslodavaca na mišljenje reprezentativnom sindikatu grane ili delatnosti osnovanom na nivou Republike.

Prioritetno delovanje Inspektorata za rad bilo je usmereno na nadzor nad primenom sprovođenja Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, a inspektori rada izvršili su 1.572 inspekcijska nadzora, od čega 644 nadzora po podnetim zahtevima zaposlenih.

Takođe, obrađeno je sedam predmeta povodom obraćanja od strane Zaštitnika građana Republike Srbije, kao i pet zahteva Republičkog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Tokom vanrednog stanja, omogućeno je elektronsko podnošenje zahteva za porodilje koje prvi put podnose zahtev za veštačenje zdravstvenog stanja deteta, a porodiljama je omogućeno da elektronskim putem mogu da predaju dokumentaciju za ostvarivanje naknade zarade.

Izrađeno je i Rešenje o isplati sredstava iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom za april 2020. godine, radi transfera sredstava NSZ.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja