PRIPREMITE SE ZA PLAĆANJE RATA KREDITA! ZAVRŠAVA SE MORATORIJUM: Od ovog dana počinje vraćanje dugova bankama!
Foto: Marina Lopičić

većini su stigli i novi planovi otplate sa uvećanim ratama

PRIPREMITE SE ZA PLAĆANJE RATA KREDITA! ZAVRŠAVA SE MORATORIJUM: Od ovog dana počinje vraćanje dugova bankama!

InfoBiz -

Glavnica veća za kamatu i raspoređena na preostali period otplate.

Tri meseca pauze u otplati kredita i svih dugova banaka, ističe u utorak!

Zastoj u otplati od 90 dana za sve koji su prihvatili ovu mogućnost Narodne banke Srbije završava se 30. juna, kada će nekim dužnicima već biti skinute prve rate.

Naime, dugovi koji, prema ovoj opciji, nisu naplaćeni poslednjeg dana marta, jer je tada počeo da važi moratorijum, pomerene su na poslednji dan juna, a zatim će se tokom jula "skidati" aprilske rate.

Kako u Narodnoj banci Srbije kažu, banke su u obavezi da bez dodatnih troškova obaveste klijente i dostave im novi plan otplate. Većina banaka i davaoca lizinga, već je to uradila i na sajtu, ali i pojedinačno telefonom, ili mejlom, obavestila svoje klijente, koji imaju gotovinske, stambene i druge kredite, o datumu kada se nastavlja otplata.

Uz ova obaveštenja, većini su stigli i novi planovi otplate, sa uvećanim ratama, na osnovu kamata za tri meseca moratorijuma.

"MINUS"

Ako su građani tokom moratorijuma koristili dozvoljeni minus, oni će kamatu na taj novac platiti u junu, julu i avgustu. Kamata za mart, biće skinuta 30. juna, aprilska, 31. jula, a majska naknada biće naplaćena 31. avgusta.

- Banke su dužne da pre isteka roka moratorijuma, na svom veb-sajtu objave obaveštenje o datumu prestanka koji će biti primenjiv u najvećem broju slučajeva, a koji zavisi od datuma kada je obaveštenje o ponudi moratorijuma prvobitno objavljeno na sajtu određene banke - kažu u Udruženju banaka Srbije.

- Banke će klijentima koji su koristili moratorijum dostaviti novi plan otplate u kojem je redovna kamata za period trajanja moratorijuma pripisana glavnom dugu i raspoređena na preostali period otplate i usled toga će nove rate biti neznatno uvećane. Period otplate kredita biće produžen za tri meseca koliko je trajao moratorijum.

Kako u UBS kažu, postoje još dva načina otplate zaostalih rata. Ukoliko građanin procenjuje da ima kod sebe novca koji mu nije neophodan za potrošnju, on može u razumnom roku nakon dostave novog otplatnog plana da se obrati banci i da zahteva drugačiji način otplate.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja