MASKA VAS GUŠI ALI NA POSLU ĆETE MORATI DA JE NOSITE: Novi pravilnik menja uslove rada
Foto: Shutterstock

Novi Pravilnik o merama za rad stupa na snagu 11. jula

MASKA VAS GUŠI ALI NA POSLU ĆETE MORATI DA JE NOSITE: Novi pravilnik menja uslove rada

InfoBiz -

Širenje virusa već je donelo novine po kompanijama, radnici se u hodu sve brže navikavaju na nova pravila, a stav sve više građana, postaje da život mora da se nastavi, da mora da se radi i prilagođava.

Novi Pravilnik o merama za rad koji stupa na snagu 11. jula, trebalo bi da doprinese većoj zaštiti, ali bi mogao da dovede i do bitnih izmena i u načinu i u uslovima rada.

Pravilnik je dobar, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić. Jedina zamerka je, kako kaže, to što je ostao na nivou preporuka. "Ne sadrži niti sankciju, niti kaznenu odredbu ako poslodavac ili zaposleni ne primenjuju mere. Jednostavno se postavlja pitanje šta biva ako se ustanovi da poslodavac ili zaposleni nije radio u skladu sa preporukama", navodi Savić.

Higijena u kancelariji mora da bude na prvom mestu: sve površine, radne stolove, tastature i telefone treba redovno dezinfikovati sredstvom na bazi alkohola. Nošenje maski se podrazumeva, a u slučaju pojave zarazne bolesti u kompaniji počinju da važe posebna pravila.

Mnogi poslodavci već su se organizovali i poštuju mnoge mere iz Pravilnika. U najvećem broju kompanija maske se nose, a već je uvedeno i rastojanje među radnicima. S tim u vezi, sada bi novine za kompanije u kojima ne postoji mogućnost da se radi od kuće, mogle da uvedu smene i da na taj način obezbede distancu. A, rad u drugoj ili trećoj smeni sigurno mnogima ne bi odgovarao.

Govoreći o postupanju radnika, kaže da su se mnogi u početku žalili na nošenje maski i rukavica ističući da ih guše, da im je previše toplo, ali da se sada svega pridržavaju i to uglavnom iz straha koji je zavladao među svima.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track