Najnovije vesti

IMATE LI PRAVO NA PLATU AKO STE U SAMOIZOLACIJI? Evo šta raditi ako nemate rezultat testa a poslodavac traži kao dokaz
Foto: EPA / Rolex Dela Pena

zdravlje zaposlenih na prvom mestu

IMATE LI PRAVO NA PLATU AKO STE U SAMOIZOLACIJI? Evo šta raditi ako nemate rezultat testa a poslodavac traži kao dokaz

Biznis

Sve više kompanija i radnika ima problem sa povećanim brojem ljudi u samoizolaciji, a koji nemaju rezultate testa na koronu.

To vrlo često, ispostavilo se u poslednje vreme, može biti problem prilikom pravdanja izostanka sa posla. Preporuka poslodavcima iz Vlade glasi istovremeno da je zdravlje zaposlenih na prvom mestu i da treba da imaju razumevanja za ovakve situacije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da niko neće biti oštećen "u smislu pravdanja i dokaza za posao". Upitan šta da radi osoba koja je u samoizolaciji, a nema rezultate testa, odnosno papir kojim može da pravda izostanak sa posla, ministar je odgovorio da niko neće biti oštećen i da će test u nekom trenutku svakako stići.

"Bitno da je ta osoba dobro, a niko neće biti oštećen. Uradiće se i test, postoji i e-portal, niko neće biti oštećen", rekao je Zlatibor Lončar.

Poslednja preporuka Vlade je da poslodavci svojim zaposlenima koji se nalaze u samoizolaciji, ili su oboleli od virusa COVID-19, zbog neposrednog izlaganja riziku zbog obavljanja svog posla, obezbede pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto. Što se tiče lekara, medicinskog osoblja, vojske i policije oni imaju pravo na celu zaradu i nije reč o preporuci.

Inače, po zakonu, zaposleni koji je u samoizolaciji, a kome je nadležni organ izdao akt (rešenje ili drugi akt) o samoizolaciji ili karantinu, ima pravo na naknadu zarade.

Naknada zarade pripada zaposlenom prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, u slučaju kada je zaposleni privremeno sprečen za rad zbog propisane mere obavezne izolacije kao kliconoše ili zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Prvih 30 dana odsustva plaća poslodavac, a od 31. dana Republički fond za zdravstveno osiguranje.

(Kurir.rs/Blic/ FOTO: EPA / Rolex Dela Pena/ Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...