ZAVRŠEN SASTANAK S DIREKTORIMA BOLNICA Lončar: Imaćemo dovoljno mesta u Beogradu za sve pacijente
Foto: Tanjug Printscreen

U Pazaru se situacija smirila

ZAVRŠEN SASTANAK S DIREKTORIMA BOLNICA Lončar: Imaćemo dovoljno mesta u Beogradu za sve pacijente

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas s direktorima kovid bolnica.

foto: Tanjug Printscreen

- Bitno je za sve da u ovom momentu da ćemo imati dovoljno mesta u Beogradu za koji budu morali da ostanu na bolničkom lečenju. U Šapcu, Čačku i Požarevcu i Kraljevu imamo problem. Oko 10-15 pacijenata će iz tih bolnica preći u Beograd jer se ne smanjuje broj pregleda - rekao je Lončar.

Ministar kaže da je rešeno pitanje oko rezervi krvi i da se uključio Zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada koji svoje viškove zaliha prebacuje u Klnički centar Srbije za pacijente kojima je potrebna krv.

Sa VMA je dogovoreno da primaju onkološke pacijente kako bi mogli da nastave lečenje i ne bi kasnili sa terapijom i pregledima, kao i pacijente za dijalizu.

U Pazaru se situacija smirila, rekao je Lončar.

Govoreći o trenutnoj epidemiloškoj situaciji, Lončar je kazao da je broj pregleda i prijema na istom nivou već nekoliko dana i da se povećava broj pacijenata na respiratorima.

- Iz dana u dan menjamo raspored. Mogu da kažem da se održava broj pregleda i prijema i ima više pacijenata koji su za respirator. Tu nema opuštanja, moramo da učinimo sve da pomognemo tim ljudima. Počeli su radovi u Areni u privremenoj bolnici, priključeno je 500 respiratora, moramo biti spremni za najgori scenario - naglasio je Lončar.

On je dodao da se osim pacijenata obolelih od korone, lekari brinu i o svim drugim.

foto: Tanjug Printscreen

- Broj se ne menja iz dana u dan, već smo postigli plato. Broj prijema je bio manji prošle noći, samo 65 - rekao je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović.

Kapaciteti koje imamo su dovoljni da sve zbrinemo, ali brine nas da nekih 5-6 odsto njih odmah po prijemu zahteva veštačku ventilaciju.

- Situacija još nije stabilna - kaže Stevanović.

Lončar je istakao da su sve naše laboratorije sertifikovane i da sve ispunjavaju uslove i imaju dozvole.

- Njihovi rezultati se priznaju u celom svetu. Sve laboratorije su prošle proveru inspekcije Ministarstva zdravlja koja je jedina merodavna i donosi rešenje da li laboratorija ispunjava uslove za PCR testiranje. Ono što mogu da tvrdim je da sve naše laboratorije ispunjavaju uslove i imaju dozvole - rekao je Lončar.

Kada je reč o pacijentima koji ne boluju od korone, Lončar kaže da je VMA i KC pretvoren u prostor gde se brine o onkološkim pacijentima, da se odrade skeneri, magnetne rezonance.

- Dajemo šansu pacijentima čije je zdravstveni stanje trenutno ugroženo, moramo da ih zaštitimo od zaraze, moramo da vodimo računa o tome i da ih odvojimo od pacijenata obolelih od kovida - kaže ministar.

foto: Tanjug Printscreen

Prijem nekovid pacijenata u KCS i VMA po prioritetima

Tokom epidemije virusa korona onkološki i hronični bolesnici, koji nisu kovid pozitivni, obavljaju preglede i primaju terapiju u klinikama Kliničkog centra Srbije (KCS) i Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da zdravstveni sistem vodi računa o takvim pacijentima, ali da se prave prioriteti kada je reč o njihovom prijemu i pregledima.

Lončar je tako odgovorio na pitanje o građanima koji su bili pacijenti ustanova koje su sada kovid bolnice, poput KBC Zemun, Zvezdara i Bežanijska kosa, a koji se javljaju i kažu da im se odlažu skeneri i da kasne sa primanjem terapija.

''Nije realno da se u KBC ''Zemun'' ili ''Bežanijska kosa'' uradi skener onokološkom pacijentu i da se uvodi u kovid zonu, jer se tako automatski izlaže riziku od zaraze'', kazao je Lončar novinarima u Palati Srbija.

Podsetio je da su KCS i VMA trenutno jedine ustanove u kojima je moguće da se uradi dijagnostika, skener, magnetna rezonanca, ultrazvuk i slični pregledi, primi hemoterapija, ali i krv kada su u pitanju pacijenti sa hroničnim anemijama.

''Prave se prioriteti, ako se nekome pogoršalo stanje i zahteva da mu se uradi skener, taj pacijent će imati prioritet u odnosu na one koji imaju redovnu kontrolu na šest ili 12 meseci, a nemaju nikakve tegobe'', rekao je Lončar.

Ponovio da je cilj da se onkološki i hronični pacijenti ne izlažu riziku od zaraze virusom Kovid-19 i naglasio da je njihovo lečenje od te bolesti teže.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track