SJAJNE VESTI OD MALOG: Privreda u Srbiji nije stala, 100 evra dalo rezultate! 60 odsto korona minimalca do 10. avgusta
Foto: Marina Lopičić

počinje drugi paket ekonomskog programa

SJAJNE VESTI OD MALOG: Privreda u Srbiji nije stala, 100 evra dalo rezultate! 60 odsto korona minimalca do 10. avgusta

InfoBiz -

Prva uplata do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru. U ovom trenutku ne znam zemlju koja je ovakvim sveobuhvatnim mera podržala privrednike, dodao je ministar

BEOGRAD - Privreda u Srbiji nije stala, 100 evra dalo rezultate, saopštio je jutros ministar finansija Siniša Mali.

- U julu smo ostvarili 50,1 milijardi dinara priliva, počinje drugi paket ekonomskog programa, do 10. avgusta prve isplate 60 odsto minimalca - naglasio je ministar.

On je izjavio da će država za drugi paket mera za pomoć privredi za ublažavanje negativnih posledicea krize usled Kovida 19 izdvojiti još oko 66 milijardi dinara.

On je na TV Prva rekao da će država za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara.

Prva uplata biće do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

- Dodatnih 66 milijardi dinara će država odvojiti u drugom paketu mera kako bi podržala privredu i to je sjajna vest za privrednike, od marta smo krenuli sa merama i jedna smo od retkih zemalja koja će imati šest meseci ekonomskih mera za podršku privrednicima, rekao je ministar.

Za 2 kovid bolnice 5,1milijardi dinara, gradnja od iduće sedmice

Ministar Mali rekao je da će izgradnja dve nove Kovid bolnic početi iduće nedelje, da je planirano da izgradnja bude završena u naredna tri, četiri meseca i da će za te namene biti izdvojeno 5, 1 milijardu dinara. Odgovarajući na pitanja gledalaca u jutarnjem programu on je kazao da je cela kriza izazvana korona virisom bila iznenađenje za sve u svetu, ali da se zahvaljući angažovanju predsednika Vučića i njegovog tima uspelo u tome da se brzo i efikasno nabavi sva potrebna medicnska oprema. Rekao je da ima dovoljno respiratora od kojih su neki neraspakovani, ali i ostale opreme, maski, zaštitnih odela. Ministar je rekao da niko u svetu ne zna kako će izgledati naredni meseci i da je ključna stvar koja se očekuje dobijanje vakcine.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra. Kako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovakvom podrš privrednicima.

- U ovom trenutku ne znam zemlju koja je ovakvim sveobuhvatnim mera podržala privrednike, rekao je Mali. Rekao je da su finansije stabilne, da ima novca i da je ispunjeno sve ono što je obećano.

Mali o 100 evra

"Tih 100 evra se osetilo, ljudi su kupovali, to se oslikalo i kroz naplatu PDV i sada se vidi efekat toga. U ekonomskom smislu ta mera je apsolutno opravdana i kao što smo očekivali taj novac se vratio u privredne tokove, investirsan je i PDV se vratio u budžet", kazao je Mali.

Dodaje da je ta mera bila važna i u psihološkom smislu kod građana jer na početku je postojao strah, a ta mera je državi poslužila da vrati optimizam i da pokažu građanima da je tu država na koje mogu da se oslone.

"Kada pogledate strukturu naših mera, pogodili smo u centar, ono što je privredi bilo potrebno, ali ono što je važno jeste da država pokazuje koliko je odgovorna i da građani mogu da se oslone da ćemo kroz odgovorne mere da sprovodimo odgovornu ekonomsku politiku", kazao je Mali.

Upitan odakle novac državi da isfinansira sve mere, Mali kaže da ćup ne postoji, ali da postoji odgovorna ekonomska politika koja se sprovodi od 2014. godine. Podseća da je 2013. Srbija bila pred ivicom bankrota, a da se onda ušlo u teške reforme što nas je dovelo do toga da u prethodne četiri godine imamo suficit u budžetu, stabilizovan javni dug i udeo javnog duga u BDP, što daje mogućnost da se zadužimo i dobijemo i privučemo nova sredstva. Mali kaže da se za drugi paket mera Srbija nije zadužila, kao i da za prvi jeste i ističe da smo imali kredibilitet da taj novac dobijemo.

U junu isplaćeno 27.317 zarada više nego u februaru

Mali je izjavio da je u Srbiji u junu 27.317 osoba više primilo zaradu nego u februaru. "Zaključno sa 28. februarom 156.219 poslodavaca isplatilo je zarade za 1.919.525 osoba, zaključno sa 30. junom, 165.278 poslodavaca, odnosno 9.000 više, isplatilo je zarade za ukupno 1.946.842 osobe, dakle 27.317 osoba je više u junu primilo zaradu nego u februaru", kazao je Mali.

Kaže i da postoji mogućnost da je jedan broj poslodavaca koji su pre proglašenja epidemije zapošljavali na crno, sada su zaposlili svoje radnike na belo kako bi imali pomoć države. Upitan šta sa onima koji su ostali bez posla, a imaju kredite, Mali kaže da se pomoć njima odnosi delom i na prvi paket mera u čijem je sklopu bio moratorijum na naplatu kredita. Ministar čekuje da će sledeće sedmice Narodna banka imati odluku u skladu sa dogovorom sa komercijalnim bankama u vezi moratorijuma za još dva meseca.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track