Najnovije vesti

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Srbija se sve više okreće organskoj proizvodnji
Foto: Shutterstock, Kurir TV

jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Srbija se sve više okreće organskoj proizvodnji

Biznis

Proizvodnja organske hrane je jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru i Srbija se sve više okreće organskoj proizvodnji rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

To je je sektor koji svake godine beleži rast, kaže Nedimović i dodaje da je samo u prethodne tri godine došlo do povećanja površina pod organskom proizvodnjom za gotovo 50 odsto.

- Dominiraju žitarice, voće, kako sirovo, tako i sušeno i liofilizovano. Imamo rast vrednosti izvoza, ali i broja proizvođača, kojih je sada više od 6.000 - rekao je Nedimović i dodao da su najplatežnija tržišta takođe prepoznala srpsku organsku hranu, zbog čega veruje da, uz subvencije koje su ove godine višestruko povećane, možemo očekivati značajnije domete u bliskoj budućnosti.

Prema rečima ministra poljoprivrede, iako je ceo svet pogođen i paralisan epidemijom korona virusa, "slobodno možemo reći da je ova godina bila dobra - čak i bolja nego mnoge prethodne".

-- Kao najveći ponos možda bih ipak izdvojio to kakao smo reagovali tokom vanrednog stanja. Bilo da je reč o odlasku poljoprivrednika na njivu do intervencija na tržištu, redovnih isplata subvencija, bez ijednog dana zaostatka prema svima koji su imali uredne zahteve -  istakao je Nedimović.

Ministar je naglasio i da ga posebno čini zadovoljnim to što smo kao država pokazali da kada se svetsko tržište rušilo kao kula od karata, mi smo besprekorno isplivali iz svega. Nedimović kaže da ćemo globalne posledice ostetiti i mi, ali da smo prvi talas dočekali perfektno.

- Zabeležili smo rekordne rezultate u izvozu žitarica u najgorim trenucima krize. Odlično je prošlo i voće, jabuka je imala rekordnu cenu, izvezene su velike količine, posebno za Rusiju, koja je naše glavno odredište za tu voćku - kaže ministar Nedimović.

- Niko na svetu ne može sa sigurnošću reći šta nas čeka sutra, ali ja jedno mogu: država neće ostaviti nijednog svog građanina bez pomoći - istakao je Nedimović.

(Kurir.rs/Tanjug, Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...