Najnovije vesti

BITKOIN ZVANIČNO STIŽE U SRBIJU: Ministarstvo finansija objavilo nacrt zakona o digitalnoj imovini i virtuelnoj valuti
Foto: Profimedia

veliki značaj za privredu

BITKOIN ZVANIČNO STIŽE U SRBIJU: Ministarstvo finansija objavilo nacrt zakona o digitalnoj imovini i virtuelnoj valuti

Biznis

Ministarstvo finansija objavilo je danas na svom sajtu Nacrt zakona o digitalnoj imovini, a čije bi usvajanje trebalo da doprinese pozicioniranju Srbije kao lidera u jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da daju svoje komentare i predloge kako bi taj zakon bio usvojen u najboljem interesu kreatora inovativnih ideja i privrede.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je prevashodni cilj donošenja tog zakona otvaranje većih mogućnosti poslovanja privrednika.

- Zahvaljujući ovom zakonu privrednici će lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine - navodi Mali.

Ministar finansija dodaje da se globalna vrednost digitalne imovine trenutno procenjuje na više od 300 milijardi dolara i to uprkos svim izazovima sa kojima se danas svetska ekonomija suočava.

Digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtualna imovina, u Nacrtu je definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja.

Najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu je bitkoin, a najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira je blokčejn tehnologija.

Ministarstvo navodi da će donošenjem novog zakona privrednici imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja kao što je izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

- Usvajanjem zakona o digitalnoj imovini Srbija postaje članica malobrojnog kluba najinovativnijih zemalja sveta koje su prepoznale sinergiju novih tehnologija sa sektorom finansijskih usluga i koje su odlučile da takvu sinergiju podrže i unaprede kroz zakonodavni okvir, istovremeno obezbeđujući efikasnu zaštitu investitora, integritet finansijskog tržišta i finansijsku stabilnost zemlje - istakao je Mali.

Srbija je prepoznata kao zemlja tehnološkog razvoja od vodećih svetskih izdanja kao što je britanski The Economist, podseća Ministarstvo finansija.

Izradom zakona o digitalnoj imovini, navodi Ministarstvo finansija, naša zemlja šalje jasan signal da nastavlja svoju lidersku poziciju u jugoistočnoj Evropi u finansijskim tehnologijama i digitalizaciji usluga u korist građana i njene privrede, Nacrt zakona o digitalnoj imovini izradila je međuresorna grupa, koju čine predstavnici Ministarstva finansija, Kabineta predsednice Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, Ministarstva privrede, Komisije za hartije od vrednosti i Privredne komore Srbije, uz stručnu podršku članova inicijative Digitalna Srbija i Srpske blokčejn inicijative.

(Kurir.rs/Tanjug:Foto:Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...