Najnovije vesti

SRBIJA UVEĆALA ZLATNE REZERVE: Za godinu dana bogatiji smo za deset tona plamenitog metala!
Foto: Profimedia

bogato

SRBIJA UVEĆALA ZLATNE REZERVE: Za godinu dana bogatiji smo za deset tona plamenitog metala!

Biznis

BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.

Cena zlata je u poslednjih godinu dana skočila čak 30 odsto i doseže skoro 2.000 dolara za uncu. Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi evra, a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tacno 2.500 poluga od kojih je svaka teška dva i po kilogram.

"To vam daje sigurnost. Zlato je, u uslovima kada se situacija sa kursevima naglo menja i imate negativne posledice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori veruju da je sigurno", kaže ministar finansija Siniša Mali.

foto: Printscreen TV Prva

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je za Prvu da je Srbija svesno kupovala zlato.

Prema njenim rečima, kupovina zlata značila je da ga vi smestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cena. U Srbiji gram košta 8.700 dinara, a razlog za rekordne cene zlata leži u pandemiji, kaže broker Nenad Gujančić.

foto: Aleksandra Jovanović Cile

Posle Srbije u regionu najviše zlata ima Severna Makedonija skoro sedam tona, Slovenija tri, BiH skoro kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno ima "nula", jer je svo zlato prodala.

Amerikanci imaju najvise zlata, 8.407 tona i Nemci sa nešto vise od 3.400 tona, pa Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi. Kako TV Prva navodi, raspadom SFRJ u trezoru je navodno ostalo 45 tona zlata koje je sukcesijom podeljeno među republikama bivše Jugoslavije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...