svečanost na andrićevom vencu

MINISTAR MALI POSLE POTPISA NA SPORAZUM S FRANCUSKOM: Izgradnja metroa počinje krajem sledeće godine (KURIR TELEVIZIJA)

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se potpisivanje Sporazuma između vlada Srbije i Francuske odnosi na dva projekta - unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji i početak izgradnje metroa u Beogradu koja će, kako je najavio, početi krajem sledeće godine.

Nakon potpisivanja Sporazuma sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frankom Risterom, Mali je na pres konferenciji izjavio da je vrednost tog sporazuma 581 milion evra i da će najveći deo tog novca biti izdvojen za metro.

Mali je naveo da će 127 miliona evra biti izdvojeno za projekte unapređenja energetske efikasnosti, a ostatak, 454 miliona evra, za izgradnju prve linije metroa.

Istakao je da će linija metroa ići od Makiša, preko centra grada pa do Mirijeva.

"Potpisivanjem ovog Sporazuma mi ispunjavamo i to obećanje", rekao je Mali.

Mali je naglasio da su oba projekta od izuzetne važnosti za ekonomski napredak Srbije i dodao da je izgradnja metroa i deo plana "Srbija 2025" koji je predstavljen krajem prošle godine, a koji je vredan 14 milijardi evra.

Podsetio je da su deo tog plana i ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi, ističe, do 2025. godine prosečna plata u Srbiji bila 900 evra.

Mali je naveo i da je unapređenje energetske efikasnosti distributivne mreže jedan od glavnih izvora rasta ekonomije.

Podsetio je da međunarodne finansijske institucije predviđaju da će Srbija imati najbolji privredni rast ne samo ove godine, već i sledeće i 2022. godine.

Ministari Mali i Rister potpisali su danas Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Mali i Rister o gradnji beogradskog metroa i drugim projektima

Mali se sastao danas, uoči potpisivanja Sporazuma o saradnji u sprovođenju prioritetnih projekata sa Francuskom, sa ministrom za spoljnu trgovinu Francuske Frankom Riesterom, sa kojim je razgovarao o izgradnji beogradskog metroa.

"Razgovarali smo o projektu izgradnje beogradskog metroa, u kome učestvuju francuske kompanije. Ovaj projekat je od strateškog značaja za Beograd i Srbiju a osim toga, kako je istakao francuski ministar, biće simbol modernizacije naše zemlje", objavio je Mali na svom instagram nalogu.

Mali je istakao da mu je posebno drago što je francuski kolega prepoznao dobre ekonomske rezultate naše zemlje, na kojima nam je i čestitao.

Istakao je i da je francuski predsednik Emanuel Makron posvećen da se poboljšaju odnosi naše dve zemlje, naveo je ministar Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track