FRILENSERI NA SASTANKU U VLADI SRBIJE, NOVA PONUDA NA STOLU: Novi predlog većinu oslobađa obaveza, 80 odsto poreza i svih kamata
Foto: Dado Đilas

sastanak

FRILENSERI NA SASTANKU U VLADI SRBIJE, NOVA PONUDA NA STOLU: Novi predlog većinu oslobađa obaveza, 80 odsto poreza i svih kamata

InfoBiz -

BEOGRAD - Na današnjem sastanku predstavnika Vlade Srbije i frilensera, trebalo bi da se razmatra nova ponuda frilenserima koja bi, prema informacijama iz Vlade, oko 80 odsto njih oslobodila plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisali u prethodnih pet godina.

Novi predlog predviđa i da država preostalim frilenserima otpiše sve kamate i omogući reprogram u trajanju od 10 godina. Frilenseri kažu da ovaj predlog istina predstavlja poboljšanje u odnosu na raniji, ali tvrde da se ne radi o suštinski drugačijim i boljim rešenjima.

Poreski savetnik Milan Trbojević za Tanjug navodi da ćemo tek danas videti o kakvom je stvarno predlogu reč, ali da se na osnovu onoga što se do sada zna, može reći da se zaista radi o novom predlogu.

"Koliko sam ja razumeo, prema njemu bi se za period unazad, odnosno pre oktobra kada je objavljeno da su frilenseri obavezni da plate poreze i doprinose, uveo neoporezivi iznos i gde za mnoge praktično ne bi bilo nikakvog plaćanja", rekao je Trbojević.

Kazao je da bi na taj način oni koji su zarađivali malo, recimo 100-200 evra mesečno, bili oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 frilensera, a njih je Poreska uprava u oktobru prošle godine pozvala da, ako nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi, sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track