ŽELITE DA ODETE U PREVREMENU PENZIJU? Uslovi se razlikuju za žene i muškarce, a evo kolika bi vam bila primanja
Foto: Profimedia

starosna granica se pomera

ŽELITE DA ODETE U PREVREMENU PENZIJU? Uslovi se razlikuju za žene i muškarce, a evo kolika bi vam bila primanja

InfoBiz -

Vlasti u Japanu planiraju da povećaju starosnu granicu za odlazak u penziju, sa 65 na 70 godina starosti. Ovu granicu poslednjih godina povećale su i mnoge druge zemlje, poput Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Poljske. Takođe, u Velikoj Britaniji i Finskoj sada se u penziju ide sa 68 godina.

Penzijski sistemi se u celom svetu konstantno menjaju, ali ako ne želite da čekate da ispunite sve potrebne uslove ili jednostavno nemate snage da radite do 65. godine, sa koliko će, na primer, i žene ići u penziju od 2030. godine, ima rešenja i za to.

Prevremena penzija je mogućnost koju građani koriste iz različitih razloga, ali ta opcija ima i određenu cenu, a to je umanjenje od 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja ili najviše 20,5 odsto od ukupne penzije.

Dakle, ako bi vam starosna penzija sa punim radnim stažom iznosila 35.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, mesečni ček bi vam bio manji za oko 4.300 dinara, odnosno primali biste mesečno 30.700 dinara.

Prevremena penzija je opcija koja u Srbiji postoji od januara 2015. godine i koristi je sve više ljudi, tako da brojka godišnje raste u proseku za oko 10.000. Krajem 2018. bilo je 28.000 korisnika, a već u julu 2019. čak 43.000.

Treba podsetiti da od 1. januara 2021. godine važe novi uslovi za odlazak u starosnu i prevremenu penziju. Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena se pomera za dva meseca, pa će tako dame u 2021. godini u starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Nova pravila za dame jesu i ukoliko žele da idu u prevremenu penziju. Za ovu godinu uslov je 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života.

Za muškarce će važiti isti uslovi kao i 2020. godine, dakle 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ali ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju. Oni su, naime, prošle godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Kako izračunati umanjenje?

Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i iznos starosne penzije, s tim što se suma trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života, a može se umanjiti najviše do 20,5 odsto.

Da bi osiguranik stekao pravo na starosnu penziju potrebno je da ispuni, istovremeno, uslove u pogledu godina života i staža osiguranja.

Pravo na prevremenu starosnu penziju osiguranik stiče kada navrši najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života. Ova odredba će se u potpunosti primenjivati tek od 2024. godine, jer je Zakonom propisan prelazni period u kome će se ti uslovi u pogledu navršenja potrebnih godina života uvoditi postupno.

Tako, recimo, u 2022. godini, muškarcima će za prevremenu penziju biti potrebno 40 godina staža i najmanje 59 godina i šest meseci života, a ženama 39 godina i osam meseci staža i najmanje 59 godina života.

U 2023. muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 60 godina života, a damama 40 godina staža i najmanje 59 godina i šest meseci života.

(Kurir.rs/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track