MINISTAR MALI: Potpisan važan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom

MINISTAR MALI: Potpisan važan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora (FOTO)

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije danas potpisala važan finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, a reč je o kreditnoj liniji od 25 miliona evra.

Na konferenciji za medije, Mali je istakao da je taj projekat izuzetno važan za građane Srbije, kao i da je jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskoj povezanosti Centralne i Istočne Evrope.

Siniša Mali, gasni interkonektor
foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ovaj gasni interkonektor će nam obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom, već i dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstava, a svesni smo da se naša privreda ubrzano razvija i da joj je neophodno sve više gasa”, rekao je Mali.

Istakao je da je ukupna vrednost projekat 85,5 miliona evra, da je od toga 25 miliona evra kreditna linija EIB-a, 49,5 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA projekta, dok će ostatak obezbediti Srbija iz budžeta. Mali je naveo da će dužina cevi na teritoriji Srbije iznositi 109 kilometara, a ukupni kapacitet gasovoda će biti 1,8 milijardi kubnih metara gasa.

Siniša Mali, gasni interkonektor
foto: Tanjug/Rade Prelić

Izrazio je nadu da će parlament ubrzo ratifkovati taj ugovor i da će se krenuti u realizaciju projekta. Ministar je kazao da je drugi razlog zbog kojeg je značajan taj projekat - diverzifikacija rute od kojih Srbija dobija gas, odnosno da osim dobijanja gasa preko Mađarske, završetkom tog projekta imaće i drugu rutu.

Podsetio je da je taj projekat i deo investicionog plana Srbija2025, da je, između ostalog, važan u borbi za čistiju životnu sredinu, ali i da će doprineti rastu naše ekonomije i BDP-a.

Zajedničkim snagama štitimo ekonomske interese građana

Ministar finansija Siniša Mali održao je danas zajednički kolegijum sa Poreskom upravom i sa Upravom carina, na kojem je potvrdio rešenost da zajedničkim snagama sve te institucije rade kako bi zaštitile ekonomske interese Srbije.

Mali je istakao da je reč o ključnim institucijama, koje su proteklih godina prošle kroz važne promene, s obzirom na to da je u Poreskoj upravi u toku ozbiljan proces reforme i transformacije, kao i da će Uprava carina dodatno biti modernizovana, sa savremenim IT sistemima.

"Uprava carina i Poreska uprava su dve najvažnije uprave u okviru Ministarstva finansija kada je reč o prihodima u budžet i važno je da one budu potpuno modernizovane, međusobno koordinisane i da na taj način zajedno rade kako bi doprinele stabilnosti javnih prihoda i još boljem stanju naše ekonomije", rekao je Mali.

Naveo je da zaposleni u tim upravama rade izuzetno težak posao i utiču na uvođenje reda i na bolje prihode u budžetu, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Mali je pohvalio njihov rad, koji je, kaže, sve efikasniji iz godine u godinu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track