BOROVNICU UZGAJA PREKO TELEFONA: Miroslav svoj zasad u Ljutovnici kontroliše dok vozi po Evropi DOLAZI SAMO NA BERBU
Foto: Printscreen/RTS

domaća pamet

BOROVNICU UZGAJA PREKO TELEFONA: Miroslav svoj zasad u Ljutovnici kontroliše dok vozi po Evropi DOLAZI SAMO NA BERBU

InfoBiz -

Sve više poljoprivrednika u selima rudničko-takovskog kraja opredeljuje se za proizvodnju borovnice.

Procenjuje se da pod bobičastim voćem već ima više od 20 hektara. U jeku berbe proizvođači su zadovoljni kvalitetom, ali ne i otkupnom cenom.

Porodica Aničić se bavi proizvodnjom borovnice već nekoliko godina. Na 20 ari imaju 1.300 saksija, a po stablu uberu nešto manje od kilograma. Zadovoljni su ovogodišnjim rodom iako je i na njihov zasad u Ljutovnici uticalo promenljivo vreme.

- Bile su hladnoće i toplotni udari i to se odrazilo. Ima nekoliko biljaka koje su nastradale, ali mislim da ću ih povratiti - rekao je Miroslav Aničić.

Da bi ostvarili kvalitetnu proizvodnju puno se oslanjaju na savete stručnjaka.

- Najvažnije je praćenje, analiza zemlje, supstrata, lista i ploda. Bez toga ne može niko da očekuje i napamet da radi. To je uslov da bi se radila borovnica - dodaje Aničić.

Uz stalnu edukaciju i pomoć čačanskih naučnika Aničići, kako kažu, primenjuju i patente zemljaka.

Tako sem u jeku berbe u zasadu ne moraju uopšte da budu prisutni. U tome im pomaže daljinsko upravljanje sistemom za navodnjavanje.

- Meni je zasad 30 kilometara od kuće i pošto je meni posao specifičan, radim kao vozač, ali ja iz cele Evrope puštam sistem, uvid imam na daljinsko, na SMS - kaže Aničić.

Daljina im, ipak, ne pomaže u ostvarivanju prava na subvencije, jer žive u drugoj opštini, a ni otkupna cena im ne ide u prilog, pa će deo roda otići u preradu.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja