Najnovije vesti

NOVAK IZ SELA RAJAC USPEŠNO SE SA PORODICOM BAVI PROIZVODNJOM JAGODA: Ima snažnu poruku za sve mlade koji hoće u BELI SVET! (FOTO)
Foto: RINA

lepe reči

NOVAK IZ SELA RAJAC USPEŠNO SE SA PORODICOM BAVI PROIZVODNJOM JAGODA: Ima snažnu poruku za sve mlade koji hoće u BELI SVET! (FOTO)

Srbija

Sve više mladih bračnih parova profitabilnost u poljoprivrednoj proizvodnji vidi u proizvodnji jagoda. Na obroncima planine Jelice, u selu Rajac, Đukići uzgajaju crvene plodove vrhunskog kvaliteta, a cena je i ove godine bila zadovoljavajuća iako često može da varira.

- Uzgajamo jagodu na površni od pola hektara. Na početku sezone cena je uvek dobra, kasnije sve zavisi. Bez obzira na sve te varijacije planiramo da proširimo proizvodnju ovog voća i da nam to bude prihod od kog možemo da živimo. Jagodu sam sadila i brala još od malih nogu, moji roditelji su radili ovo voće, ne na ovim količinama, ali kad sam odrasla, krenula sam sama. Obično na površini oko 30 ari na otvorenom, jer u to vreme se nije radilo sa folijom, kasnije kad sam se udala nastavila sam sa suprugom - rekla je Jelena Đukić.

porodica Đukić, Jagode
foto: RINA

Đukići su se ove godine oslonili na spostvene snage, a da bi ova voćka bila konkurentna na tržištu, kažu da ju je potrebno adekvatno obraditi još u polju.

- Da bi se jagoda dobro razbokorila i da bi dobio dobru rasadu i živić, potrebna je štićena jagoda koja bi dala pelcer koji može kasnije da da dobar rod. Iz tih razloga potrebno je ispravno uraditi agrotehničke mere prskanje, tj. zaštita, kao i adekvatno nađubravanje zemljišta - objasnio je Novak Đukić.

Ovaj mladi domaćin poručuje svim mlađim generacijama da budućnosti ipak ima u srpskom selu, iako u to mnogi ne veruju i beže od takvog posla.

porodica Đukić, Jagode
foto: RINA

- Iz mog iskustva poručio bih omladini koja želi da ode u "beli svet", da pre svega uzmu grumen srpske zemlje i neka razmisle o tome da naši preci nisu odlazili, nego su ostajali i obrađivali ovu zemlju. Tu su radili, gajili i podizali porodice - kaže Novak.

Porodica Đukuć iz Rajca vidi budućnost u fabrici pod vedrim nebom uzgajajući jagode i mišljenja su ukoliko se jagodi posvete, ona mnogo više uzvrati.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track