10:58

GRAĐANI ĆE OSETITI POSLEDICE VELIKE GASNE KRIZE: Evropa na kolenima zbog nestašice energenata, ali Srbija može i da profitira

nema poskupljenja

GRAĐANI ĆE PLATITI POSLEDICE VELIKE GASNE KRIZE: Evropa na kolenima zbog nestašice energenata, ali Srbija ipak može i da profitira

InfoBiz -

Cena gasa u Evropi trenutno je čak pet puta veća nego pre tri meseca, a gasna kriza je već izazvala veliki strah na evropskom tržištu.

Cena u Srbiji ne bi trebalo da se menjaju do kraja godine, međutim, očekuje se da će udar krize osetiti privreda, a to može da utiče i na lančano povećanje cena roba i usluga.

Glavni urednik portala "Energija Balkana" Jelica Putniković navodi da EU plaća danak svojoj liberalnoj ekonomiji.

Jelena Putniković
foto: Kurir televizija

- Zapadnoevropske zemlje su u energetsku tranziciju krenule devedesetih godina kad smo mi bili pod sankcijama. Mi smo kaskali. Bugarska i Rumunija su odmah morale da primene taj model kad su ušle u EU. Ugasili su termoelektrane i napravili vetroparkove, a struje je poskupela. Za energetsku tranziciju je potreban sled. Nekako smo naterani da to radimo - rekla je Putniković u jutarnjem programu Televizije Kurir.

Nemačka je prema njenim rečima povećala uvoz uglja, a problem je upravo kulminirao jer nisu napunili skladišta sa gasom.

- Zima neće biti hladna biti jer ćemo energenata imati. Imamo dugoročni aranžman od 15 godina sa Rusima. EU je insistirala da se to promeni. Nama su zamerali i na Južnom toku. Njima se ta liberalna politika već osvetila. Mađarska je potpisala i dobila je mnogo jeftiniji gas - rekla je Putniković.

Jelena Putniković
foto: Kurir televizija

Podseća da je struja prošli put poskupela četiri odsto

- Mislim da neće biti poskupljenja do Nove godine. Građani koji troše struju moraju da razmišljaju da pređu na drugi vid grejanja jer je to najskuplje. Nije električna energija predviđena za grejanje i zato imamo tri zone. Svako poskupljenje na kraju prate građani - rekla je Putniković.

Nije isključeno da će doći i do lančanog poskupljenja na tržištu.

- Verovatno će doći do poremećaja na tržištu zbog sve više vozila koja koriste gas. EU će čak napraviti stategiju. Kod nas još nije takav slučaj jer nemamo toliko vozila na plin - rekla je Putniković koja je dodala da ne očekuje ni poskupljenje nafte.

Jelena Putniković
foto: Kurir televizija

Premeštanje velikih kompanija iz Azije na Balkan kako bi se smanjila cena transporta prema njenim rečima je vrlo moguće.

- Kad je počela da popušta kriza pojavila se nestašica kontejnera pa se mnogo čeka u lukama. Trenutno je najskuplje da u Kini nađete kontejner. Sad je nova preraspodela tranzitnih puteva. Otvara se severni put jer se led topi. Neke firme će premestiti svoju proizvodnju iz Kine i to je samo plus za Srbiju jer podrazumeva zapošljavanje - rekla je Putniković.

Naglasila je da je izolacija ključna stvar za manji trošak.

- Leti nećete morati da palite klimu - rekla je Putniković i podsetila da je poskupeo i građevinski materijal.

Kurir.rs

Bonus video:

03:09

ATANACKOVIĆ I RADOSAVLJEVIĆ U USIJANJU: Evo zašto su skočile cene energenata i šta bi sve moglo da nam poskupi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track