SVEČANO URUČENJE UGOVORA ZA ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO: 13 miliona dinara za preduzetnice u Vojvodini
Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

svaki dinar kao zalog za neki sledeći dinar

SVEČANO URUČENJE UGOVORA ZA ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO: 13 miliona dinara za preduzetnice u Vojvodini

InfoBiz -

U holu Pokrajinske vlade danas je upriličeno svečano uručenje ugovora korisnicima sredstava po Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina ili opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2021. godini.

Nakon usvojenog rebalansa budžeta u septembru tekuće godine, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam objavio je nove javne konkurse iz oblasti privrede i turizma, između ostalog i konkurs iz oblasti ženskog preduzetništva. Ovim konkursom dodeljena su sredstva u cilju povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva, dok je sam konkurs osnov za dobijanje de minimis državne pomoći.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević je istakao da je konkurs za žensko preduzetništvo veoma važan, s obzirom da statisčki podaci pokazuju da još nije dostignuto 50 odsto udela žena u vlasničkoj strukturi privrednih društava, te da je oko 30 odsto u pogledu republičkog proseka, manje što se tiče pokrajinskog proseka, te da je veoma važna podrška preduzetnicama. On je dodao da je prilikom odabira kandidatkinja vođeno računa i o tome koliko žena zapošljavaju.

Zahvalivši se preduzetnicama na učešću na konkursi, Ivanišević je istakao da je to odličan primer Srbije 21. veka, rad, disciplina, rezultati, požrtvovanje i zapošljavanje novih ljudi.

žensko preduzetništvo
foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

"Potrudićemo se da vas sve obiđemo i uverimo se da je svaki dinar utrošen namenski, jer to je zalog za neki sledeći dinar. To je zalog za neke sledeće preduzetnike i preduzetnice koji će dobiti novac da može da se kaže u razgovoru o sledećim budžetima da su sva sredstva utrošena namenski. Čestitam Vam na tome što ste preduzetnice", rekao je sekretar u svom obraćanju.

Sekretarijat je konkursom za žensko preduzetništvo plasirao ukupno 13.086.485 dinara po principu refundacije, od toga 10.687.925 dinara za kapitalne subvencije i 2.398.560 dinara za tekuće subvencije, za ukupno 71 korisnika sredstava. Pravo učešća na konkursu imala su privredna društva i preduzetnice sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom na teritoriji AP Vojvodine, upisani u registar Agencije za privredne registre, najkasnije do 30. decembra 2019. godine, odnosno da imaju aktivan status i da su razvrstani na mikro ili mala pravna lica.

Ispred Privredne komore Srbije, strateškog partnera Sekretarijata u oblasti ženskog preduzetništva, učestvovala je direktor Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, Branislava Simanić, koja je, ovim putem, istakla da je cilj Sektora preduzetništva PKS-a rad na unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, a kroz dve organizacione jedinice - Stručnu službu za podršku Parlamentu preduzetnika i Kancelariju za preduzetništvo.

Ona je informisala preduzetnice na današnjoj dodeli ugovora, da Sekcija za žensko preduzetništvo nastoji da utiče na ekonomsko osnaživanje žena preduzetnica u Srbiji i promociju razvoja ženskog preduzetništva, a kroz razne vidove pomoći i podrške, počev od nastupa na sajamskim manifestacijama, plasiranja robe i usluga na strana tržišta, a uz organizaciju besplatnih edukacija, radionica, posebno u sferi digitalizacije poslovanja i inovativnosti.

Ugovore su svečano uručili pokrajinski sekretar Ivanišević, i direktorka Simanić, najavivši i potpisivanje sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Privredne komore Srbije naredne sedmice.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja