03:05

KO NE PLATI POREZ, ČEKA GA PAPRENA NOVČANA KAZNA! Evo šta da uradite ako zakasnite sa uplatom

IMOVINA

KO NE PLATI POREZ, ČEKA GA PAPRENA NOVČANA KAZNA! Evo šta da uradite ako zakasnite sa uplatom

InfoBiz -

Porez mora da se plati, i za to postoje tačno određeni rokovi.

Porez na imovinu prikupljaju lokalne samouprave i izmiruje se u četiri rate: prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra.

Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu za ovu godinu, istekao je 14. februara, a mnogi se i sada pitaju da li su možda u pretplati ili u minusu. Neki su pokušavali i da "pešaka" saznaju kakvo im je stanje na "računu" za porez na imovinu, ali u tome nisu i uspevali.

Sve nedoumice oko plaćanja poreza na imovinu objasnila je gradska sekretarka za javne prihode u Beogradu Violeta Nićiforović u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji.

ktv
foto: Kurir televizija

- Bez obzira što je istekao rok, svi koji to nisu učinili do 14. februara mogu to sada uraditi. Zakon je propisao da onaj ko je zakasnio sa ratom, obračunava se rata koja iznosi 11 odsto na godišnjem nivou. Propisano je da se gleda referentna kamatna stopa uvećana za 10 procentnih poena. Obično to nije velika kamata, ali zavisi od visine rate. Bolje da se plati sa zakašnjenjem, nego uopšte da se ne plati - rekla je Nićiforović.

ktv
foto: Kurir televizija

Zakonom je i propisana novčana kazna za one koji ne plate porez.

- Uglavnom zakon je propisao i novčane kazne za one koji ne plate porez. Najniža kazna je 5.000 dinara, kazne za prekršaj dobijaju uglavnom oni koji ne plate veće iznose svojih zaduženja - kaže Violeta Nićiforović.

ktv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:14

NEKI ĆE UŠTEDETI I DO 50.000 DINARA! Evo koji vozači će plaćati najmanji porez prilikom registracije vozila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track