KUVARA I KONOBARA NI ZA LEK! Ugostitelji u problemu, ne mogu da nađu radnike ni za DOKTORSKE PLATE! Nude i više od 1.000 evra
Foto: Shutterstock

muke

KUVARA I KONOBARA NI ZA LEK! Ugostitelji u problemu, ne mogu da nađu radnike ni za DOKTORSKE PLATE! Nude i više od 1.000 evra

InfoBiz -

Posle smirivanja epidemije kovida 19 koja ih je dovela do ruba egzistencije, niške ugostitelje zadesila je nova muka jer ne mogu da nađu radnike bez obzira što nude više nego pristojne plate. Na ulazima kafića, kafana i hotela mesecima vise oglasi sa ponudama za posao, ali kuvara, konobara i poslastičara nema ni za lek.

Dok ugostitelji za aktuelnu krizu ovog kadra krive komšije iz regiona, koje su kako tvrde, dobro plaćenim sezonskim poslovima odmamile Nišlije na Jadran, upućeni tvrde da je manjak radne snage posledica višegodišnjeg smanjivanja broja učenika ovdašnje Ugostiteljsko turističke škole koja jedina obezbeđuje stručni kadar ovog profila.

Tatjana Mićić, menadžer poznatog hotela, ističe da muči muku sa radnicima iako kuvarima nudi doktorsku platu.

- Situacija je izuzetno teška, osoblje smo i tokom epidemije korona virusa držali na platnom spisku iako nismo mogli da radimo, a sada odlaze u zemlje koje im nude bolje zarade, mislim prvenstveno na Hrvatsku i Sloveniju. Naš oglas za ugostitelje je aktuelan već šest meseci, došlo je samo desetak ljudi, neki su bili na probnom radu ali su ipak odlučili da odu na sezonski rad u inostranstvo. Veliki je problem, ima mnogo faktora koji su doveli do manjka radne snage ove struke. Tokom epidemije korone, mnogi vrsni konobari i kuvari su odlučili da se bave drugim poslom i sada ne žele da se vrate. Pokušavali smo da ih nagovorimo, nudili dobre uslove i još bolje plate ali oni smatraju da su ugostiteljstvo i turizam nesigurne delatnosti, posebno jer korona nije iskorenjena a i zbog globalne stiuacije s obzirom da baš ova privredna grana najviše strada u kriznim vremenima. Mi smo revnosni poslodavci, pratimo tržište, gledamo da nam radnici budu zadovoljni i uslovima rada i platama. Pomoćne konobare plaćamo 60.000, njihove iskusnije kolege i više a o kuvarima da ne pričamo, oni su u rangu doktorskih zarada – objašnjava Mićić.

Konobar, kafa
foto: Profimedia

Siniša Stanković, vlasnik jednog kafea, suočava se sa istim problemom.

- Verujem da je nedostatak radne snage sada problem u svim delatnostima ali mislim da je u ugostiteljstvu najgore, posebno u letnjim mesecima kada mladi i stručni ljudi odlaze u inostranstvo da rade za novac koji mi ovde ne možemo da im damo. Na svakom ugostiteljskom objektu svoje oglasi tražnje za konobarima i kuvarima. Dva meseca tražim kuvara, retko se ko javi a taj zahteva platu od najmanje 120.000 dinara, pa sam odlučio da kuhinju još ne otvaram. Trenutno zapošljavam šest radnika a treba mi najmanje još tri, plus kuhinja. Ne znam dokle ćemo ovo moći da izdržimo, cela moja porodica ovde radi bez odmora samo da bismo opstali – jada se Stanković.

Sa druge strane, ako bi se sudilo po zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Nišu reklo bi se da i kuvara i konobara ima više nego dovoljno.

- Među 20.000 nezaposlenih u Nišu i 31.000 na području okruga je 76 kuvara sa trećim stepenom obrazovanja i 71 sa četvorogodišnjom školom. Kelnera sa trogodišnjim obrazovanjem imamo 95 a ugostiteljskih tehničara konobara 66 dok posao traži i 58 poslastičara. Bio je zastoj za vreme kovida, sada je potražnja za ovim kadrom velika, oni brzo nalaze posao. Verujem da bismo mogli da zadovoljimo poslodavce ako bi nam se obratili - kaže Vanja Stojković, zamenik direktora ove ustanove.

konobar, kuvar, ugostiteljstvo
foto: Profimedia /Andriy Norenko / Alamy

Međutim, poslodavci tvrde da su oni na birou samo fiktivno, radi ostvarivanja benefita, te da osim što rade sezonske poslove, vikendima tezgare na svadbama „na crno“ te da nisu zainteresovani za stalne poslove. Da je situacija sa manjkom ugostiteljskog kadra najblaže rečeno kritična potvrđuje i najkompetentnija osoba za ovu temu, Ančica Dimitrijević, predsednik Udruženja ugostiteljsko turističkih poslenika Niša.

- Svi profili ugostiteljsko turističke struke su u deficitu. Tim povodom su naše, udruženje ugostitelja „Konstantin“, Turistička organizacija Niša a u organizaciji Privredne komore održali sastanak sa predstavnicima Ugostiteljsko turističke škole. Ova obrazovna ustanova je pre osam godina ostala bez jednog odeljenja kulinarskih tehničara a pre četiri isto se desilo i sa kuvarima. To praktično znači da je poslednjih godina na tržištu radne snage 320 radnika manje i mislim da je to u velikoj meri uticalo na ovo što se sada dešava. Ugostiteljska škola nema problem sa upisivanjem učenika, ali je neophodno da joj se odobre još jedno ili dva odeljenja kulinarskih tehničara, kuvara ili ugostiteljskih tehničara kako bi ova grana privrede ponovo stala na svoje noge – zaključuje Dimitrijević.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track