Najnovije vesti

OD 2035. BEZ BENZINA I DIZELA! Evropski parlament usvojio zakon, prodavaće se samo automobili sa NULTOM EMISIJOM ŠTETNIH GASOVA
Foto: AP

prelaz na električna vozila

OD 2035. BEZ BENZINA I DIZELA! Evropski parlament usvojio zakon, prodavaće se samo automobili sa NULTOM EMISIJOM ŠTETNIH GASOVA

Biznis
23:28h

Evropski parlament danas je većinom glasova usvojio zakon koji predviđa da će u Evropi od 2035. godine moći da se prodaju samo automobili sa nultom emisijom štetnih gasova.

To znači da će biti zabranjena prodaja novih vozila na benzin i dizel, preneo je Politiko.

evropski parlament
evropski parlamentfoto: Profimedia

Zakon čiji je cilj da se do 2030. godine smanji ukupna emisija ugljen-dioksida za 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine, podržalo je 339 evroparlamentaraca, 249 je bilo protiv, a 24 su se uzdržali od glasanja.

Dašanjim glasanjem posao oko tog zakona nije završen, jer tekst sada treba da se usaglasi sa Evropskim savetom, a konačnu verziju trebalo bi da potpišu ministri za zaštitu životne seredine država članica Evropske unije na sastanku u Luksemburgu 28. juna.

Struja preuzima primat
Struja preuzima primat

Želja je da se u Evropi ubrza prelaz na električna vozila i da se proizvođači automobila podstaknu da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno podstaknuto drugim zakonom, koji će od država članica zahtevati da postave milione stanica za punjenje električnih vozila.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja