NOVI OBRT U SRPSKIM MENJAČNICAMA: Klackalica! Bitka dolara i evra, razlika tek nekoliko parica, ovo je srednji kurs obe valute
Foto: Shutterstock

dolar zovu valutom sigurnog utočišta

NOVI OBRT U SRPSKIM MENJAČNICAMA: Klackalica! Bitka dolara i evra, razlika tek nekoliko parica, ovo je srednji kurs obe valute

InfoBiz -

BEOGRAD - U menjačnicama širom Srbije jutros je došlo do nove promene. Za razliku od jučerašnjeg dana kada je evro dostigao najnižu vrdednost prema američkom dolaru u poslednjih 20 godina, od ponoći situacija se promenila.

Dolar je pao, a evropska moneta je u našoj zemlji ojačala pa je evro u odnosu na dolar jači za 5 para.

Ovo je današnji zvanični srednji kurs evra i dolara u Srbiji

evro, dolar, srednji kurs
foto: Narodna banka Srbije printscreen

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, u izveštajnom periodu evro je oslabio za 2,15% prema američkom dolaru. Kurs EUR/USD kretao se u rasponu od 1,0033 do 1,0268 (tokom perioda trgovanja) odnosno od 1,0036 do 1,0176 (vrednost na kraju dana, Bloomberg Composite London).

Početkom nedelje dolar je kao valuta sigurnog utočišta ojačao, dok su oslabile valute osetljive na cene berzanske robe, uključujući i australijski dolar, nakon što su razočaravajući ekonomski podaci iz Kine povećali zabrinutost oko globalne recesije. Industrijska proizvodnja, maloprodaja i investicije u fiksna sredstva bile su ispod očekivanja i ukazuju na znatno slabljenje privatne potrošnje.

Dolar je ojačao i prema evru, pa se kurs EUR/USD spustio ispod nivoa 1,02. Naredna dva dana nije bilo veće promene kursa EUR/USD, koji se kretao oko nivoa 1,015 dolara za evro.

U utorak je objavljeno da je industrijska proizvodnja u SAD u julu povećana za 0,6% u odnosu na prethodni mesec, što je iznad očekivanja (0,3%), dok je podatak za jun revidiran naviše, sa –0,2% na 0,0%. S druge strane, ZEW indeks ekonomskih očekivanja za Nemačku u avgustu smanjen je za 1,5 poena, na –55,3, a za zonu evra za 3,8 poena, na –54,9. ZEW indeks procene trenutne ekonomske situacije u Nemačkoj smanjen je za 1,8 poena, na –47,6, dok je za zonu evra povećan za 2,4 poena, na –42,0.

Evropa se suočava sa energetskom krizom nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu i očekuje je teška zima. Iako se ekonomski izgledi i u SAD pogoršavaju, oni su i dalje bolji nego u Evropi i većem delu Azije, što je razlog jačanja dolara u prethodnom periodu.

Kurir.rs/Narodna banka Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track