BEOGRAĐANIN KUPIO POLOVNJAKA, DOGODINE ZARADIO NA NJEMU 1.400€ Novi skok CENA rabljenih vozila, gotovo 50 odsto skuplje nego 2021.
Foto: Zorana Jevtić

poskupljenje

BEOGRAĐANIN KUPIO POLOVNJAKA, DOGODINE ZARADIO NA NJEMU 1.400€ Novi skok CENA rabljenih vozila, gotovo 50 odsto skuplje nego 2021.

InfoBiz -

BEOGRAD - Prema poslednjim podacima koji su se pojavili u domaćoj javnosti, na tržištu polovnih automobila ove godine je zabeležen rast cena od oko 20 odsto.

To praktično znači da su, ako se uračunaju i poskupljenja u prethodne dve godine, pojedini modeli skuplji za više od trećinu, tj. automobili koji su na tržištu polovnih vozila 2019. godine mogli da se kupe za oko 7.000 evra sada koštaju i preko 11.000.

Sa takvim dešavanjima na tržištu, mnogi koji su kupili nov ili polovni automobil u prethodnih par godina i prodali ih u poslednje dve ostali u suštini na nuli, pa čak i zaradili.

- Polovinom prošle godine kupio sam audi A5, 2011. godište, za nešto manje od 10.000 evra, tj. da budem precizan 9.950 evra. Iz ličnih razloga sam nedavno odlučio da ga prodam i kada sam pogledao ponudu na sajtovima za oglašavanje polovnih automobila imao sam šta da vidim. Isti taj auto sada se prodaje za 11.500, 12.000 evra, priča za Blic Biznis M.P. (29) iz Beograda.

polovnjaci, polovni automobili, auto-plac
foto: Zorana Jevtić

On kaže da se nije libio da momentalno oglasi svoj automobil na prodaju.

- Posle par dana sam ga bez puno cenkanja prodao za 11.700 evra. S obzirom da je auto izvorno bio u dobrom stanju, i da sam u njega uložio samo 40-ak hiljada na registraciju i mali servis, ispada da sam na tom polovnom automobilu zaradio oko 1.400 evra, tj. otišao sam džabe na more, zaključuje on.

Šta gura cenu polovnjaka?

U protekle dve i po godine auto-industrija se našla pod većim pritiskom nego neke druge industrijske grane. Prvo pandemija, potonja zagušenja u lancima snabdevanja, problemi u fabrikama za proizvodnju mikročipova, pa onda i rat u Ukrajini, smanjena proizvodnja i trgovina nekim od ključnih resursa ozbiljno su poremetili tržište novih automobila.

Krajnji rezultat je taj da su cene u kontantnom porastu, a da se na isporuku novog automobila po poslednjim podacima čeka i više od godinu dana.

Kako praktično novih automobila nema dovoljno da bi se zasitila potražnja na domaćem tržištu, kupci se sve više okreću tržištu polovnih automobila u potrazi za svojim novim vozilom.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track