DUŽI ROK OTPLATE KREDITA JE MAČ SA DVE OŠTRICE! Stručnjaci upozoravaju na ZAMKE, ovo su dobre i loše strane
Foto: Shutterstock

spas u pravi čas

DUŽI ROK OTPLATE KREDITA JE MAČ SA DVE OŠTRICE! Stručnjaci upozoravaju na ZAMKE, ovo su dobre i loše strane

InfoBiz -

Nove olakšice Narodne banke Srbije koje podrazumevaju mogućnost produženja otplate kredita imaju svoje dobre, ali i loše strane. Iako će za mnoge one značiti "spas u pravi čas", struka, ne sporeći prednosti, upozorava i na mane pruženog rešenja.

Građani koji zbog rasta kamatnih stopa ne mogu redovno da izmiruju rate kredita, sada imaju mogućnost da od banaka traže produžetak roka otplate, a banke će, kroz restrukturiranje kredita moći da ga produže. Praktično, rok je moguće prolongirati za tri godine, što bi značilo da se gotovinski i potrošački krediti mogu otplaćivati najduže devet godina, a krediti odobreni za kupovinu motornih vozila najduže 11 godina.

Profesor Hasan Hanić, objašnjava da je ova mera vrlo korisna i za banke ali i za korisnike kredita. Za banku da ne bi imala previše neplatiša i da bi se smanjio broj problematičnih klijenata, dok klijentu ovo omogućava da smanji iznos mesečne rate, tako što im se produžava krajnji rok otplate kredita.

papiri, kredit, takse
foto: Shutterstock

- Da nije ove mere, klijent koji nije u mogućnosti da plati ratu na određeni datum, došao bi u situaciju da kasni za izmirivanjem duga, a tada je banka prinuđena da ga prebacuje u lošiju kategoriju, što banki nije cilj. Njen cilj je da mu omogući da i dalje uredno otplaćuje svoj dug, jer će tako očuvati i stabilnost bankarskog sistema - kaže profesor Hanić.

Imajući u vidu trenutna ekonomska dešavanja na globalnom nivou, koji nisu zaobišli ni našu zemlju, nema sumnje da mera za produženje otplate kredita vrlo dobro došla za mnoge dužnike. Međutim, iako na prvi pogled izgleda idealno, ova mogućnost ima i svoje nedostatke.

Profesor Hasan Hanić zbog toga napominje da je vrlo važno za građane da znaju da je ovo prevashodno namenjen korisnicima koji su privremeno došli u problematičnu poziciju prilikom otplate bankarskog kredita, i ne znači nužno da svi treba da je prihvate.

banka, novac, kredit
foto: Profimedia

- Imajući u vidu ekonomska dešavanja uslovljena pandemijom, koja su se nastavila i ratom u Ukrajini pa i visokom inflacijom, neki su ostali bez posla u tom periodu, nekima je povećana stanarina a plata ne može da pokrije sve mesečne troškove, još ako imaju i dug u banci ova mogućnost bi im znatno olakšala u periodu dok ne stabilizuju ponovo svoj kućni budžet - kaže profesor.

On dodaje da prilikom produženja roka otplate treba dobro sagledati sopstvenu finansijsku situaciju i na osnovu toga doneti najbolju odluku. Kako kaže, ne moraju se svi odlučiti na maksimalno produženje, već mogu da uzmu i na godinu, dve.

Kao ključne nedostatke navodi duži vremenski period otplate kredita. Produženje roka uvećava i ukupni trošak koji treba da se vrati, a stvara s ei navika da se konstantno bude "u kreditu".

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track