INFLACIJA ĆE DO KRAJA GODINE BITI PREPOLOVLJENA: Guvernerka NBS puna optimizma, prvi put za poslednje dve godine! CENE HRANE BRINU
Foto: Beta/Miloš Miškov, Shutterstock, NBS

FEBRUARSKI IZVEŠTAJ O INFLACIJI

INFLACIJA ĆE DO KRAJA GODINE BITI PREPOLOVLJENA: Guvernerka NBS puna optimizma, prvi put za poslednje dve godine! CENE HRANE BRINU

InfoBiz -

Tokom poslednjeg tromesečja 2022. godine međugodišnja inflacija u Srbiji iznosila je oko 15%, a Narodna banka Srbije prvi put za poslednje dve godine smatra da će inflacija do kraja godine biti niža nego što su prethodno očekivali.

Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije
foto: Beta/Miloš Miškov

- Usled slabljenja globalnih troškovnih pritisaka, smanjenja uvozne inflacije i efekata mera monetarne politike, prvi put za poslednje dve godine projektovana inflacija za tekuću godinu na nižem je nivou nego u prethodnoj projekciji, pri čemu je još u većoj meri smanjena projekcija za 2024. godinu - istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na početku izlaganja na prezentaciji Izveštaja o inflaciji - februar 2023.

Tabakovićeva je u uvodnoj reči istakla da je tokom poslednjeg tromesečja 2022, međugodišnja inflacija u Srbiji iznosila je oko 15%, što je nešto niže od očekivanja iznetih u novembarskoj projekciji.

Oko dve trećine doprinosa i dalje je poticalo od cena hrane i energenata, pri čemu se, kao i u drugim zemljama, doprinos cena energenata poslednjih meseci smanjivao, dok je doprinos cena hrane nastavio da raste.

- Prema februarskoj centralnoj projekciji, očekujemo da će međugodišnja inflacija ostati povišena i u prvom tromesečju ove godine, pre svega kao posledica nastavka prenošenja visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda na cene hrane i drugih industrijskih proizvoda, kao i korekcije cena električne energije i gasa - navela je guvernerka i naglasila:

- Procenjujemo da će se inflacija nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine, tako da bi krajem godine trebalo da bude dvostruko niža nego početkom ove godine. Povratak ugranice cilja očekujemo sredinom 2024, što je ranije nego što smo očekivali u prethodnoj projekciji.

Projekcija inflacije
Projekcija inflacije foto: Screenshot/NBS

U smeru niže inflacije, kako je objasnila, trebalo bi da deluju dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije, kao i niža eksterna tražnja u uslovima očekivanog usporavanja globalnog privrednog rasta.

- Silazna putanja prehrambene inflacije, koju očekujemo do kraja perioda projekcije, eventualno bi mogla biti ublažena, ali ne i narušena, nesavršenom tržišnom strukturom na strani ponude, tj. manjkom snažnije konkurencije u ovom segmentu - ocenila je guvernerka NBS.

GARANT STABILNOSTI

Devizne rezerve veće nego ikad

Na najvišem nivou do sada su i devizne rezerve Narodne banke Srbije, od 20,9 milijardi evra u januaru, koje garantuju stabilnost našoj ekonomiji, na šta ukazuje činjenica da se nalaze iznad referentnih vrednosti svih mera koje se koriste za ocenu njihove adekvatnosti, ocenila je guvernerka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja