"CENE GASA NEĆE DIVLJATI, A OVO JE RAZLOG ŠTO KOD NAS POSKUPLJUJE" Dušan Bajatović objasnio najavu o većim cenama gasa od 1. maja
Foto: Kurir TV

ekonomija

"CENE GASA NEĆE DIVLJATI, A OVO JE RAZLOG ŠTO KOD NAS POSKUPLJUJE" Dušan Bajatović objasnio najavu o većim cenama gasa od 1. maja

InfoBiz -

Povećanje cene gasa, koje je najavljeno za 1. maj, neće biti više od deset odsto, a drugo poskupljenje, ako ga bude, neće biti pre poslednjeg kvartala, najavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

On je jutros bio gost Redakcije, a voditeljka Olja Lazarević pitala ga je od čega zavisi koliko će poskupeti gas i da li će biti još poskupljenja do kraja godine.

- Od 1. maja biće poskupljenje od 10 odsto, mi smo ovu sezonu završili kako smo i obećali, uz povećanje cene od 11 odsto od 1 januara. Značajno su pale cene gasa na svetskoj berzi, ima po 450 dolara za kubni metar. Nikom nije falilo gasa, ni industriji, ni školama, ni bolnicama. Zadržali smo radna mesta, održali investitore. Pomogla nam je blaga zima, ostao nam je pun Banatski dvor, plus zalihe ruskog gasa, kao i onog u Mađarskoj. Bog nas je pogledao. Zahvaljujući RHMZ na vreme smo reagovali, ali hvala i Vladi bez čije pomoći ne bismo sproveli finansijski zahtevnu operaciju. Kad je počela kriza, sreća da je u državi bilo 2 milijarde i 250 miliona u budžetu da se ona prebrodi - kaže Bajatović.

04:40

CENE GASA NEĆE DIVLJATI, A OVO JE RAZLOG ŠTO KOD NAS POSKUPLJUJE Dušan Bajatović objasnio najavu o većim cenama gasa od 1. maja

Odgovorio je i na kritike da zaposleni u formi koju vodi imaju velike plate

- Česte su kritike da je Srbijagas gubitaš, a mi imamo više od 5 milijardi evra profit ove godine. kad sam došao za direktora prosečna plata je bila pet puta veća od prosečne od onih u Novom Sadu, a sad je 20 odsto niža. Razlog je jer država nije dozvoljavala povišice. Sad radimo na dodatnim količinama gasa, u petak pravimo dogovor za još 200 miliona kubnih metara, pa ćemo imati 750 miliona. Mimo toga ćemo dokupiti gas i uskladištiti ga u Mašarskoj. Mi smo sad na manje od 800 miliona evra koliko će nam trebati za sledeći grejnu sezonu. Ne vidim da će cene ubuduće divljati - dodaje Bajatović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track