DRŽAVA SRBIJA PONOVO DAJE PO 15.000 DINARA, ALI NE LEŽU AUTOMATSKI! Morate da se prijavite, evo kako i kome a ovo su uslovi
Foto: Shutterstock

stiže još para

DRŽAVA SRBIJA PONOVO DAJE PO 15.000 DINARA, ALI NE LEŽU AUTOMATSKI! Morate da se prijavite, evo kako i kome a ovo su uslovi

InfoBiz -

BEOGRAD - Nakon što je prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena i praktično planula za dva dana u januaru, sada postoji mogućnost da država aktivira novih 100.000 i to već za koji mesec.

Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je sinoć da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim razgovarao o dodatnim vaučerima za subvencionisani odmor u Srbiji, kao i da veruje da će oni biti odobreni tokom maja ili juna.

Akcija pomoći domaćem turizmu na ovaj način je počela 2015. godine i država je do sada podelila oko 700.000 vaučera.

Godinama unazad država subvencioniše odmor u Srbiji. Nekoliko je ključnih uslova, vrlo su jasni, a procedura se nije menjala. Pravo na vaučere ima nekoliko grupa građana, a iskustvo govori da su ih najviše koristili penzioneri.

Pravo na vaučere u Srbiji imaju:

penzioneri,

nezaposlena lica, odnosno korisnici posebnih novčanih naknada

zaposleni građani, čija primanja ne prelaze 70.000 dinara,

ratni vojni invalidi i civilni invalidi,

poljoprivrednici,

studenti

- Uslovi za prijavljivanje za vaučere umnogome se nisu menjali. Novina je to što ove godine i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera.

Vrednost vaučera prvobitno je iznosila 5.000 dinara, a kasnije i 15.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Vrnjačka Banja
foto: Shutterstock

Vaučer se može koristiti za usluge smeštaja i to:

U ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera u trajanju od najmanje pet noćenja.

Šta vam sve treba od dokumenata

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Manastir, Studenica
foto: Shutterstock

Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara, mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima, ne može se ostvariti u mestu prebivališta, a studenti ni u mestu studiranja.

Kurir.rs/Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track