Najnovije vesti

NIJE NI POČEO BERBU, A KUPCI MU VEĆ STOJE U REDU: Dragan ne može da nabere koliko traže, a zaradi top! Jer tu robu ima samo on
Foto: RINA

sve rasproda!

NIJE NI POČEO BERBU, A KUPCI MU VEĆ STOJE U REDU: Dragan ne može da nabere koliko traže, a zaradi top! Jer tu robu ima samo on

Biznis
11:30h

Na unapred dogovorenu cenu od 500-600 dinara za kilogram to ode ko od šale

TOPOLA - Na rafove marketa širom Srbije stigle su prve uvozne jagode, a njihova paprena cena neretko kupce ostavlja u nedoumici da li da ih kupuju na komad ili ipak na kilogram.

Međutim, dobe vesti stižu iz srpskih plastenika jer će prve domaće, sočne i slatke jagode biti u prodaji za manje od deset dana.

Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole na 30 ari svoje zemlje podigao je plastenike u kojima je posadio upravo ovo voće i sitno se odbrojava do početka berbe.

Zagorice, Jagode, domaće jagode
foto: RINA

- Proizvodnja u plastenicima je jako zahtevan proces, ali sa druge strane, na taj način možeš da proizvedeš jagodu kada je na tržištu nema niko. Ja sam posadio sortu kleri koja prva dolazi na rod, spremna je za berbu za desetak dana i od nje nema slađe. Svaka kućica jagoda meni donese do 800 grama, a ja sam posadio preko tri hiljade kućica u plastenicima i pet pod otvorenim nebom - kazao je za agenciju RINA, Dragan Jovanović iz Zagorice.

Za jagode koje prve stižu na rod, Dragan je odmah pronašao kupce. Stoga se samo čeka da se plodovi oberu, a plasman po zadovoljavajućoj ceni već je zagarantovan.

Zagorice, Jagode, domaće jagode
foto: RINA

- Odmah sva roba ode, na unapred dogovorenu cenu od 500-600 dinara za jedan kilogram to ode ko od šale. Čak, ja moju jagodu prodajem i na beogradskoj pijaci. Ne mogu da naberem koliko traže, znajući da je organska i neprskana. Dosta njih dolazi i sami beru jagode u plasteniku, ostave novac i odu. Dok kod nekih koji su posadili kasnije sorte stigne na rod, ja sam svoje davno obrao i rasprodao po dobroj ceni, dodao je Dragan.

Zagorice, Jagode, domaće jagode
foto: RINA

Prema njegovim rečima jagoda nije zahtevna voćna vrsta, brzo stiže na rod i lako se razmnožava, pa ovaj domaćin planira da uveća svoj zasad.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja