"DOTAKLI SMO DNO, SVI PRETE INSPEKCIJOM, A MI SMO NA ISTORIJSKOM MINIMUMU" Inspektor Paunović: Tri su razloga što nas je sve manje
Foto: Kurir TV

kurir tv

"DOTAKLI SMO DNO, SVI PRETE INSPEKCIJOM, A MI SMO NA ISTORIJSKOM MINIMUMU" Inspektor Paunović: Tri su razloga što nas je sve manje

InfoBiz -

U Srbiji, kada dođe do svađe, možda i češće nego psovke možemo da čujemo rečenicu "Zvaću ti inspekciju". E tu tek nastaje problem, jer našoj zemlji nedostaje čak 1.200 inspektora. Na to još treba i dodati da je prosečna starost inspektora trenutno 59 godina, a na konkurse se retko ko prijavljuje. Zbog čega je posao inspektora postao nezanimljiv i šta je ono što država može da uradi da ih za početak barem bude dovoljno za hitne terene danas proveravala je dopisnica Kurir TV iz Čačka Violeta Jovičić sa svojim sagovornikom, Dragomanom Paunovićem iz udruženja Mreža inspektora Srbije.

- Utisak vas ne vara, tačno je da nema dovoljno inspektora. Razumljivo je što građani očekuju od države da omogući inspekcije u dovoljnom kapacitetu. Inspekcije postoje iz jednog razloga, da bi se ostvarila ona prava koja su građanima i privrednicima Ustavom i zakonima zagarantovana. Dakle, ako nema inspektora, sva ta prava su prazno slovo na papiru - započinje Paunović.

Inspektor je pojasnio zbog čega je neophodno da se broj njegovih kolega u Srbiji poveća.

- Svi znamo koliko decenija i vcekova je trajala borba radničke klase za humanim uslovima rada, da bude manje smrtnih slučajeva i povređivanja na radu. Sve je to uneto u zakone i u svetu i kod nas, ali ako nema kontrole, onda ostaje na dobroj volji poslodavaca da li će primenjivati. Takođe, kad građani idu u markete, žele zdravu i bezbednu hranu za sebe i decu. Sećamo se da smo kupovali med koji nije video pčele. Ne daj bože da se to desi i s mesom i drugim prehrambenim proizvodima. Zatim, kad točimo gorivo, ne želimo da nam se kvare automobili - dodao je Paunović.

08:48

DOTAKLI SMO DNO, SVI PRETE INSPEKCIJOM, A MI SMO NA ISTORIJSKOM MINIMUMU Inspektor Paunović: TRI SU RAZLOGA ŠTO NAS JE SVE MANJE

Osvrnuo se na aktuelni situaciju sa inspektorima na teritoriji Republike Srbije.

- Mi smo trenutno na istorijskom minimumu kad je reč o broju inspektora, popunjenost ministarstava sa inspektorima ide od 30 do 70 odsto, sa opasnom tendencijom dodatnog smanjivanja tog broja - ističe Paunović.

Prosečna starost inspektora u Srbiji je 59 godina što ne ide u prilog povećanju njihovog brojnog stanja.

- Mi ne možemo da radimo više nego što je zakonom propisano. Samo ove godine će iz sistema otići 160 inspektora, a mladi ne dolaze jer nisu stimulisani, a nemamo ni adekvatnih kadrova. Osim starosnog problema, mladi neće ovo da rade jer se teret raspoređuje na sve manji broj ljudi i postoje granice tog opterećenja. Mnogi najavlju odlaske zbog ogromnog posla. Treći i najvažniji razlog je njihov neregulisan položaj u službeničkom sistemu. Početna plata je 64.000 sa tri godine radnog staža. Niko sa diplomom neće doći na takvu platu - objasnio je Paunović.

Rekao je i šta država može da uradi po tom pitanju.

- Započela je aktuelna premijerka Ana Brnabić dok je vodila ministarstvo državne uprave, zatim je to prekinula korona, pa onda izbori. Ali, dotakli smo dno i krajnje je vreme da država reaguje, da izgradi održivi inspekcijski sistem, koji bi bio privlačan ljudima da se prihvate ovog patriotskog posla. Ne moramo ništa da izmišljamo, sve to postoji u zemljama u okruženju - ističe Paunović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track