IZVOZ: Srpska hrana stiže do 3.000 ruskih marketa

Pregovori proizvođača i trgovaca iz Srbije i Moskve

IZVOZ: Srpska hrana stiže do 3.000 ruskih marketa

InfoBiz -
Prioritet u saradnji sa Srbijom imaju voće i povrće, posebno jagodičasto voće, koje se u Rusiji ne proizvodi, već se uvozi

BEOGRAD - Vodeći ruski trgovinski lanci započeli su pregovore s domaćim proizvođačima prehrambenih proizvoda o uvozu srpske hrane, pre svega voća i povrća.Susret 50 predstavnika 11 ruskih trgovinskih lanaca sa oko 40 srpskih kompanija, potencijalnih dobavljača, organizovale su Privredna komora Srbije i Administracija Moskve, uz podršku Trgovinskog predstavništva Rusije.

- Prioritet u saradnji sa Srbijom imaju voće i povrće, posebno jagodičasto voće, koje se u Rusiji ne proizvodi, već se uvozi. Rusi vole srpske proizvode zato što su ekološki zdravi i imaju konkurentnu cenu - rekao je Nemerjuk Aleksej Aleksejevič, rukovodilac sektora za trgovinu i usluge Administracije Moskve.

On je dodao da se u delegaciji iz Rusije nalaze trgovinski lanci koji zajedno imaju više od 3.000 prodajnih objekata, a da je među njima i jedan od najvećih agroklastera iz Rusije - „Fud siti“. U prošloj godini, prema njegovim rečima, samo preko ovog klastera prodato je 500.000 tona voća i povrća, a očekuje se da će ove godine premašiti milion tona. Budući da su proizvodni kapaciteti Srbije manji u odnosu na rusku potražnju i da je konkurencija velika, savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić apelovao je na veće proizvođače da se udruže sa malima kako bi zajedno izašli na rusko tržište.Izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju prošle godine iznosio je 270 miliona dolara.(D. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja