SERTIĆ: Sudbina Telekoma još uvek neizvesna
Foto: Fonet

Prodaja ili restrukturiranje

SERTIĆ: Sudbina Telekoma još uvek neizvesna

InfoBiz -
Srbija još nije donela odluku o prodaji Telekoma i ta kompanija, u slučaju da ne bude prodata, neće moći da ostane u dosadašnjem obliku, već joj predstoji restrukturiranje, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

"Bilo bi nam lakše da smo dobili jako dobru ili jako lošu ponudu, onda prosto znate šta nam je činiti", rekao je Sertić.

Kako je ranije najavio premijer Aleksandar Vučić, odluka o prodaji Telekoma trebalo bi da bude doneta danas popodne, ili u četvrtak, 10. decembra. Vučić je rekao da je ponuđena cena veća od one koja je bila ponuđena 2011. godine, ali ipak ne onolika koliko se vlada nadala.

Sertić je naveo da Telekom donosi profit, ali je zapitao da li postoje garancije šta će biti za tri ili pet godina imajući u vidu da se "ogromno tržište telekomunikacija u svetu zaoštrava i ukrupnjava".

"Moramo hladne glave da donesemo odluku. Još uvek nije doneta odluka, ni da li ćemo prodati ili ne, ali to će biti racionalna odluka", precizirao je.

Prema njegovim rečima, vlada sada razmatra sve druge opcije koje postoje i radi se analitika o tome šta se može očekivati narednih godina. Kako je naveo, Telekom donosi 150 miliona evra profita, ali su neophodne investicije u najmanje isto tolikom iznosu.

"Ako ne budemo prodali Telekom i ako vlada Srbije ne bude donela odluku o njegovoj prodaji, Telekom neće ostati u današnjem obliku", ponovio je Sertić i objasnio da će ta kompanija morati da bude restrukturirana kako bi u narednih tri do pet godina mogla da se bori na tržištu.

"Da li sa stranim ili domaćim menadžmentom, videćemo, ali uz saglasnost sindikata", kazao je ministar i dodao da je zadatak vlade da učini Telekom profitabilnim.

"Hoće li on biti definisan ovog momenta ili u narednih tri do pet godina, to ćemo da vidimo", zaključio je Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja