Sjenica, daleko od glavnih puteva i dešavanja, na nestvarno lepom Pešteru, životari, poluprazna. Sve živo otišlo je trbuhom za kruhom po belom svetu. Ali, ovo mesto sa praktično dve šire ulice i svega tri semafora ima više od 30 zubara! Neverovatno! Stomatološke ordinacije ovde niču ko pečurke posle kiše. A "kišu" donose gastarbajteri!

Penjemo se kroz lepotu, ukraj puta idu i krave. Svakodnevna slika. Sjenički sir je nadaleko poznat brend, koji to zvanično još nije. Centar mali, park isto takav, sređen. Lepa i biblioteka. Dominira džamija Sultanija Valida. Omanja pešačka zona, nešto kafića i restorančića. Nad njom stepenice u bojama zastave Palestine. Pokoja radnja, pokoja uglavnom starija zgrada i kuće, kuće, kuće..

0701-zorana-jevtic-2.jpg
Zorana Jevtić 
Admir Hamidovićfoto: Zorana Jevtić

- U ovo doba, dok još nema naših gastarbajtera, kad uđeš u kafić, ne treba ni da naručuješ. Toliko nas je malo da svaki konobar zna da ja pijem kafu s mlekom, onaj bez šećera, treći dupli espreso... - priča nam momak iz Sjenice.

Ali, takvoj Sjenici ne manjka -zubara! Dr Admir Hamidović na prvu iz glave nabroja 23 imena.

- Ako razmislim još koji minut, setio bih se svih. U gradu je nas stomatologa više od 30, što specijalista, što doktora stomatologije. Kažu da nema manjeg grada, a više stomatologa. Svi smo iz Sjenice, školujemo na strani i vratimo se, ovde je biznis, uglavnom svi imamo privatne ordinacije - priča nam Hamidović.

Rođeni Sjeničak diplomirao je u Nišu, pa nastavio porodični posao - otac je već 44 godine zubar.

- Iako opština Sjenica po popisu ima 25.000 stanovnika, u realnosti je to mnogo manje, jer je većina njih otišla u inostranstvo. I zahvaljujući baš njima u Sjenici cveta dentalni turizam. Sve je, naravno, mnogo jeftinije nego na Zapadu - kazuje, pa nastavlja:

Denis iz Šangaja

Poverenje je kod mene na prvom mestu

Denis Šehović se sa 17 godina otisnuo u svet. Preko Sarajeva i Švedske, stigao je čak do Šangaja. Ali zube mu niko ne dira do Hamidovići.

- U Sjenicu dolazim po jednom leti i zimi. I svaki put kod Admira, čiji otac mi je najpre bio zubar. Nije tu reč samo o ceni, koja je zaista u odnosu na inostranstvo kudikamo niža. Imam u Šangaju dobro osiguranje koje bi mi pokrilo i troškove zubara, ali kod mene je poverenje na prvom mestu - kaže nam Šehović, koji je sa svojim drugom i stomatologom imao svakakvih dogodovština.

- Dođe jednom Denis da mu radim zube, nesta struje i završismo u kafani - sa osmehom veli Hamidović.

- Za Novu godinu svi nagrnu u isto vreme, na desetak dana. Tad je posla od jutra do sutra. Leti se malo i rasporede, idu u talasima, u zavisnosti od države. "Švajcarci" su ovde u junu, "Nemci" u julu, mada i sad ima poneki, "Šveđani" u avgustu, "Francuzi" isto...

Boravak gastarbajtera u rodnom kraju ima i zakonomernost.

- Dođu na tri nedelje - jednu idu na more, jednu prave kuću, a poslednje prave zube. I onda je žurba, preklapanje... Uglavnom traže, kako to narod kaže, navlake, a to su keramičke krune, bezmetalne ili metalne. Stavljaju često i implantate, koje radimo s maksilofacijalnim hirurzima iz Niša. Izbeljuju i zube, osmeh je uvek u modi - priča Hamidović, koji jedini u Sjenici, a i šire, sve do Užica i Novog Pazara, ima ortopan - digitalno snimanje vilice.

Zorana Jevtić NIT MANJEG MESTA, NIT VIŠE ZUBARA! Ovde ima više od 30 stomatologa, nikad nećete pogoditi gde je to! DALEKO JE OD GLAVNIH PUTEVA!

Ipak, veli da otac i on posla imaju preko cele godine:

- Nasledio sam i ime i pacijente. Tata je radio zube roditeljima, ja sad deci. I cenovnik je isti za sve - i one odavde, i one preko.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

kurir televizija U SRBIJI 700.000 LJUDI BEZ JEDNOG ZUBA! Stomatolog upozorio na GLAVNE UZROKE, pa iznenadio tvrdnjom: Zubar je JEFTINIJI OD FRIZERA