JAKI GROMOVI, VRLO OBILNI PLJUSKOVI I GRAD POGODIĆE OVE DELOVE: Nevreme već tutnji Srbijom, a evo šta nas čeka do kraja dana
Foto: Shutterstock, Printscreen

JAKI GROMOVI, VRLO OBILNI PLJUSKOVI I GRAD POGODIĆE OVE DELOVE: Nevreme već tutnji Srbijom, a evo šta nas čeka do kraja dana

Društvo -

Ovog poslepodneva širom Srbije je toplo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, dok je na jugu i istoku vruće. U jednom delu zemlje već je došlo do destabilizacije atmosfere.

Inače, Srbija je danas pod uticajem ciklona sa centrom iznad Đenovskog zaliva.

Položaj ciklona biće takav da se Srbija nalazi u prednjem delu i toplom sektoru, uz izražena južna strujanja i priliv vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike, a sa kojom se očekuje i transport čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

kiša, pljusak
foto: Printscreen

Do srede će u Srbiji duvati jugoistočni vetar, koji će u utorak u košavskom području biti pojačan, na jugu Banata i jak.

Trenutne temperature kreću se od 30°C na severu i zapadu do 33-34°C na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, u Beogradu je 31°C. Zlatibor i Sjenica mere 25°C, a Kopaonik 19°C.

U ovom času jačeg razvoja oblačnosti već ima na jugu Metohije, preciznije nad Gorom, uz veoma obilne pljuskove sa grmljavinom, uz lokalne oluje.

Loznica, kiša, pljusak, nevreme
foto: Kurir/T.I.

Pljuskova sa grmljavinom ima i na Pešteru, naroito na području između Sjenice i Tutina.

U nastavku poslepodneva jačeg razvoja oblačnosti biće širom južne i zapadne Srbije.

U ovim predelima biće idealnih uslova i za formiranje jačih grmljavinskih nepogoda sa gradom, uz jake gromove i vrlo obilne pljuskove, a deo tih već formiranih nepogoda doći će u jugozapadnoj visinskoj struji iz Bosne.

Najveća opasnost od oluja posle podne i pred kraj dana biće u Podrinju, na zapadu i jugozapadu Srbije, na Pešteru, u Raškom okrugu, na Kosovu i Metohiji.

kiša, kabriolet
foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Prema kraju dana i i tokom večeri deo ovih grmljavinskih procesa premeštaće se ka Mačvi, Sremu, Šumadiji i centralnim predelima Srbije, dok bi u jugoistočnim, istočnim i severoistočnim predelima ostalo uglavnom vedro.

U Beogradu tokom većeg dela dana biće sunčano vreme, a pred sam kraj dana na širem području grada biće uslova za pljuskove sa grmljavinom.

Dakle, pojave koje se i danas očekuju, uobičajane su u ovom delu godine, a kako potencijalno mogu biti opasne, poželjno je pratiti državne i nadležne službe i preventivna njihova upozorenja.

Za vikend se očekuje stabilno, sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature od 30 do 35°C.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

01:18

Grom spalio Senjak u ljiškom selu Jajčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track