VUČIĆ JE OVO PREDVIDEO Bosanski ministar preti novom "Olujom": Tražićemo ukidanje Republike Srpske, pretvorićemo je u 2 kantona
Foto: Printscreen

NOVI NAPAD NA SRBE!

VUČIĆ JE OVO PREDVIDEO Bosanski ministar preti novom "Olujom": Tražićemo ukidanje Republike Srpske, pretvorićemo je u 2 kantona

Politika -

Ministar odbrane BiH Zukan Helez uputio je pretnje Republici Srpskoj kada je, u jednom televizijskom gostovanju najavio da će bošnjačke vlasti, u svetlu rezolucije, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podeljena na dva kantona, a njeno ime izbrisano zauvek.

Helez je Srbima zapretio da će, ako se ne povinuju ovom planu, “izvući deblji kraj” i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su proterani u Oluji, poručivši da bi bila “prednost” ako bi se Srbi sami iselili.

Bosanski ministar odbrane naglasio je da “predstavnici međunarodne zajednice sa kojima svaki dan razgovara” dele njegove stavove.

Njegova izjava samo je dokaz onoga što je najavio predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da će nakon usvajanja deklaracije o Srebrenici uslediti novi napadi na Srbe.

Prvo je u ponedeljak Ambasada SAD u Sarajevu poslala saopštenje u kojem je nedavni Svesrpski sabor u Beogradu označila kao “napad na Dejtonski sporazum”, na šta im je Vučić odgovorio pitanjem gde u Dejtonskom sporazumu piše da imovina pripada centralnim vlastima BiH, a ne entitetima.

Odgovor Ambasade sadržao je sve osim odgovora. Izbegnuto je objašnjenje gde piše ono što je Vučić pitao, već je nemušto saopšteno da je pomoćnik državnog sekretara Džejms O’Brajen nešto “naveo u svom govoru”.

Očigledno je da je izabrana taktika da se Srbija i Srbi lažno optuže da ugrožavaju Dejtonski sporazum, a u pozadini raditi upravo to - rušiti Dejton postepenim ukidanjem Republike Srpske, počevši od ukidanja njenih nadležnosti.

Bonus video:

04:54

REAKCIJE AMBASADE SAD NA SVESRPSKI SABOR SU POSLEDICA NEUSPEHA REZOLUCIJE O SREBRENICI! Miletić: Pokazuju veliku nervozu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track