Kako izgleda najmanji park na Zemlji?
Foto: Profimedia

KUTAK KOJI ČUVA PRIRODU

Kako izgleda najmanji park na Zemlji?

Zabava -
Jeste li znali da u Sjedinjenim Američkim Država postoji park čiji prečnik iznosi nešto manje od 61 centimetra?

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.U principu, park "Mili Ends" je jedna kamena žardinjera, ali to nikako ne biste smeli reći ako se ikada nađete u Portlandu, gde se on nalazi.

Naime, proteklih 40 godina, stanovnici Portlanda ponose se svojim parkićem, zbog kog su dobili i mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Kako je sve počelo?Najpre je planirano da se na ovom komadiću zemlje nađe ulična svetiljka, ali se ona nije montirala. Kako je vreme prolazilo, pojavljivao se korov, a Dik Fagan, kolumnista lista "Oregon žurnal", odlučio je da uzme stvar u svoje ruke i zasadio je biljku usred kamenog kruga.

Ubrzo je u svojim kolumnama počeo da piše o ovom sićušnom delu svog grada, nazvao ga "Mili Ends" i opisivao zanimljive događaje u blizini "parka" - smislio je legendu o vilama koje ga posećuju i razvio priču tako daleko da je objasnio da će vam se ispuniti neka velika želja ukoliko uhvatite jednog od vilenjaka "Mili Endsa". Upravo je on bio prvi koji je "Mili Ends" nazvao najmanjim parkom na svetu.

On je to zvanično postao tek 1976. godine, a najviše pažnje sveta privlači uglavnom u vreme kada se obeležava Dan Svetog Patrika, baš zbog priče o Faganovim vilenjacima.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Amerikanci žale što nemaju ovu srpsku rečŠta to lebdi oko Zemlje?Drvo koje rađa četrdeset različitih vrsta plodovaSukob mrmota: Najljupkija tuča koju ste ikada videliPogledajte kako izgleda najdublji bazen na svetu (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track