VELIKA PORODIČNA MANIFESTACIJA U NOVOM BEČEJU: Velikogospojinski dani poslednje nedelje avgusta
Foto: Promo

VELIKA PORODIČNA MANIFESTACIJA U NOVOM BEČEJU: Velikogospojinski dani poslednje nedelje avgusta

Zabava -

Velikogospojinski dani ove godine ponovo će ugostiti veliki broj posetilaca iz Srbije i šireg regiona.

Tradicionalno ova manifestacija se održava poslednjih dana avgusta meseca, ove godine od 23. do 27. avgusta, a povodom gradske slave Velike Gospojine. Mala crkva, manastir kraj Tise koji datira iz XVIII veka posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice i ova crkva je zajedno sa celim gradom 28. avgusta “svečarica“.

foto: Promo

Velikogospojinski dani kao značajan kulturni događaj iz godine u godinu obogaćuje svoj sadržaj a sve uz tradicionalne vrednosti koje se ne menjaju. Pravoslavna crkva, vernici i građani Novog Bečeja odvajkada su proslavljali ovaj praznik ali znatno skromnije u duhu starih vremena kada se odlazilo na službu u manastir, palile sveće za zdravlje ukućana i u večernjim satima porodično odlazilo na Velikogospojinski vašar poznat kao „buč“.

Od 1994.godine slava Velika Gospojina je prerasla u pravu manifestaciju sa mnoštvom interesantnih dešavanja. Te godine je održana po prvi put Revija paradnih zaprega na Tiskom keju. Konjički klub „Vranjevo“ kao domaćin i inicijator ove revije, predstavio se svojim sugrađanima i gostima defileom najboljih paradnih konja. Od tada pa do danas Revija paradnih zaprega i svima poznat petopreg postaje zaštitni znak Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju. Narednih godina nižu se razne podmanifestacije koje su korak po korak svojim interesantnim sadržajima bogatile Velikogospojinske dane.

foto: Promo

Uplivom broda Rečne flotile vojske Srbije u Tisku marinu zvanično počinju Velikogospojinski dani. Na zadovoljstvo građana i posetilaca, pripadnici Rečne flotile svima pružaju priliku da razgledaju brod, upoznaju se sa tipom broda, fotografišu i druže sa posadom.

foto: Promo

Kraj romantične reke Tise, uz zvuke tamburaša Banata, Srema i Bačke, mirise i ukuse banatske kuhinje i odlične riblje specijalitete, užitak je zagarantovan. „Velikogospojinski kotlić“ uz najbolja vojvođanska vina i nadmetanje tamburaških bandi, razlog su više da pokušate i vi da pokažete vaše kulinarsko umeće. Čekaju vas vredne nagrade i puno pozitivne energije, dobri ljudi i uvek ljubazni domaćini uz pesmu i šalu do kasnih večernjih sati.

foto: Promo

Duh banatske tradicije, etno šarenilo, stari sada već zaboravljeni zanati, proizvodi ručne izrade, nalaze se na jednom mestu – na Etno bazaru! Svakako ne treba zaboraviti i na ljubitelje dobrog zanatskog piva. Ove godine preko 40 zanatskih pivara predstaviće svoje pivo u posebnoj uličici bez broja. Gimnazijska ulica u samom centru naše varoši pevaće najbolje rok pesme lokalnih izvođača, slušati najbolje DJ-eve, ulične svirače i uživati u najkvalitetnijim zanatskim pivima.

foto: Promo

Za decu se spremaju posebna iznenađenja. Oni imaju svoju i samo svoju ulicu - Dečiju ulicu! Narodna biblioteka je domaćin i animator mališanima svih uzrasta. Edukativne radionice, sportići za klince i klinceze, učenje o zdravom životu i poseban kutak za kućne ljubimce, uslov su da dođete i uživate zajedno sa najmlađim Novobečejcima. U „Avliji zabavliji“ će biti organizovane i predstave ali rođendanska žurka povodom 20. rođendana Dečije ulice.

foto: Promo

Najveća podmanifestacija Velikogospojinskih dana je Poljofest. Poljoprivredni proizvođači širom Srbije pa i van granica naše države, tih dana imaju priliku da predstave svoje proizvode i prezentuju najbolje poljoprivredne mašine iz svoje ponude. Posebna atrakcija je i puštanje u rad poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina a zainteresovani se mogu oprobati u vožnji traktora gde najuspešnije čekaju vredne nagrade. Pored proizvođača poljoprivredne mehanizacije, predstaviće se i proizvođači sredstava za zaštitu bilja, mašina i opreme za pčelarstvo, proizvodnju peleta i mnogi drugi. Ove godine posebna atrakcija je i mehanički bik koji će biti postavljen na platou Poljofest-a gde najbolje jahače čekaju i vredne nagrade.

Novobečejskoj fešti priključuje se i klub ljubitelja dvotočkaša. Bajkere će ovoga puta zabavljati rok bend „Svar“ iz Subotice.

foto: Promo

Večernji sati dobiijaju posebnu draž. Opet Tisa i veliki koncertni plato kraj nje postaje za tren velika pozornica gde su izvođači i publika jedno. Ovih Velikogospojinskih avgustovskih večeri temperatura će ipak biti za nekoliko stepeni viša. Nastupi velikih imena naše i inostrane muzičke scene dovešće atmosferu do usijanja jer Sergej Ćetković, Nina Badrić, Amadeus band, Apsolutno romantično, Halid Bešlić i mađarski bend Piramiš nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Na desetine hiljade posetilaca u jednom ritmu, sa jednim srcem i jednom dušom uživa u ovim satima. Kada se svetla pogase, kada se poslednji put otpeva pesma na bis, u nedelju kada otkuca ponoć, na hiljade vatrenih plamenova prolomiće se tamnim nebom u milion boja i označiti kraj ove bajke.

(Promo tekst - Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track