ČUVENI VILEROVI GOBLENI: Kulturološki fenomen na Balkanu
Foto: Promo

ČUVENI VILEROVI GOBLENI: Kulturološki fenomen na Balkanu

Zabava -

Opšte je poznato da je svaka kuća u Srbiji, a i na prostoru bivše SFRJ, obavezno imala makar jedan goblen zakačen na zidu. Oni su, kao jedni od mnogobrojnih detalja, krasili domove i unosili u njih toplinu za kojom su i dan danas mnogi nostalgični, pa često izaberu da goblene svojih baka i prabaka unesu i u svoj dom, ali i da se oprobaju u vezenju goblena.

Baš one, naše bake i prabake, upuštale su se u ove umetničke podvige, koji su zahtevali posebne tehnike vezenja za koje je potrebno ogromno strpljenje i preciznost. Česti motivi na goblenima bili su određene svečanosti, portreti i priroda (cveće, voće, poljane, planine). Takođe, mesto na goblenima našle su i neke popularne slike, kako domaćih, tako i stranih autora.

Vilerovi gobleni
foto: Promo

Najpopularniji na prostoru Balkana bili su upravo Vilerovi gobleni. Nemac, Jakob Viler, napravio je šeme prema kojima su se vezli gobleni, pa se zato svaki goblen izvezen prema njegovoj mustri zove Vilerov goblen. Mnogi ljudi u svetu još uvek naručuju šeme sa njegovog sajta, oslanjajući se na neprevaziđeni Vilerov kvalitet, a na sajtu se mogu pronaći i šeme za poznata dela srpskih slikara - ističe se “Borba petlova” Paje Jovanovića i “Kosovka devojka” Uroša Predića.

Gobleni se još uvek, kako u svetu, tako i kod nas, veoma cene zbog samog umeća ručnog rada i njihova cena je uvek prilično visoka. Na jednom srpskom online oglasniku pronašli smo Vilerove goblene, od kojih su najskuplji Šaputanje, zatim Pastirska idila i Devojka na steni. Takođe, mogu da se pronađu i gobleni rađeni prema slikama našeg čuvenog autora Paje Jovanovića - Kićenje neveste i Borba petlova, ali i goblen rađen prema čuvenoj slici Leonarda da Vinčija - Tajna večera.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track