RAJ U SOPSTVENOJ BAŠTI: Kako odabrati i montirati bazen za dvorište za pravo tropsko uživanje
Foto: Profimedia

RAJ U SOPSTVENOJ BAŠTI: Kako odabrati i montirati bazen za dvorište za pravo tropsko uživanje

Zabava -

Montažni bazeni za dvorište odlični su za one koji tokom letnjih vrućina žele da se rashlade u udobnosti svog doma!

Ko ne bi voleo pravi tropski raj u sopstvenoj bašti?

Zbog velike potražnje, na tržištu je svake godine dostupan i sve veći broj montažnih bazena, a svaki od njih ima svoje karakteristike koje treba razlikovati.

Odabir bazena zavisi od više faktora, kao što su: veličina dvorišta, finansijske mogućnosti, uzrast i broj osoba koje će bazen koristiti.

U nastavku teksta saznajte na šta treba obratiti pažnju prilikom odabir bazena, kao i kako montirati bazen za dvorište na jednostavan način.

Kako odabrati adekvatan bazen za dvorište?

Montažni bazeni za dvorište su najpopularniji na tržištu, a danas je dostupno mnogo različitih vrsta.

Prodaja bazena online putem je izuzetno jednostavna i potpuno bezbedna, te predstavlja najbrži i najlakši način da dođete do željenog modela bazena.

Međutim, pre nego što vam na adresu stigne bazen uz koji ćete svoje dvorište pretvoriti u mali tropski raj, potrebno je i odabrati ga.

Kada birate između mnoštva bazena za dvorište, potrebno je da obratite pažnju na kvalitet proizvodnje, dimenzije i lakoću montiranja. Cena bazena za dvorište može da varira, ali kvalitet je ono što je večno. Ukoliko se odlučite za kvalitetan bazen koji će vas dugo služiti, novac koji ste uložili u njega brzo će vam se vratiti.

Dimenzije bazena poželjno je birati u skladu sa prostorom kojim raspolažete, kao i brojem osoba koje će ga koristiti. U nastavku teksta saznajte koje vrste bazena postoje, kako biste se odlučili za idealan bazen za vaše dvorište.

Koje sve vrste bazena postoje?

Što se tiče dečijih bazena, oni mogu biti različitih dimenzija u zavisnosti od uzrasta dece za koju su namenjeni, ali uglavnom ne prelaze 300 cm. Neki od njih mogu se koristiti i u stanu ili na terasi.

Porodični bazeni su namenjeni samo za upotrebu u dvorištu zbog svojih dimezija i količine vode koju mogu da ponesu u sebi. Postoji nekoliko vrsta ovakvih bazena od kojih su najčešći easy set bazeni za dvorište i montažni bazeni sa metalnim ramom.

Easy set bazene je vrlo lako montirati, te se kupci najviše odlučuju upravo njih. Oni se nazivaju još i bazeni sa prstenom jer ih odlikuje gornja ivica koja se naduvava. Okruglog su oblika i veličine do 500 cm.

Montažni bazen sa metalnom konstrukcijom je idealan za veće porodice. Imaju ga prodavnice alata i opreme, a popularna je vrsta bazena jer mu metalni ram obezbeđuje izdržljivost. Njegove dimenzije kreću se i do 700 cm.

Kako na jednostavan način montirati bazen za dvorište?

Pre nego što počnete sa montažom bazena, potrebno je obezbediti adekvatnu površinu na kojoj će on stajati. Površina na koju se montažni bazeni za dvorište postavljaju mora biti ravna. Zbog toga, najbolji izbor je beton.

Mnogi pak svoj montažni bazen žele da postave na travu, za lepši doživljaj. I to je u redu, ali tada morate obratiti pažnju da parče trave odnosno zemlje na koji montirate bazen za dvorište mora biti čvrsto, i bez neravnina i nagiba.

Takođe, površina na koju postavljate bazen mora biti bez kamenja i oštrih predmeta, kako se dno bazena ne bi oštetilo.

Nakon toga, proces montiranja bazena ne bi trebalo da vam predstavlja problem, jer su montažni bazeni za dvorište razvijeni tako da se mogu lako montirati. Svaki bazen dolazi sa uputstvom za montiranje, ali postoji nekoliko ključnih smernica.

-Najpre je potrebno rasprostreti bazen i napuniti ga vodom par centimetara.

-Nakon toga rasprostrite stranice bazena.

-Dok se bavite stranicama bazena, obratite pažnju na to da dno treba biti što ravnije i bez vazdušnih čepova koji se mogu stvoriti između podloge i dna bazena.

-Ukoliko se odlučite za bazen sa prstenom, stranice će se same poravnati kada napunite bazen sa vodom.

Kako da kupanje bude udobnije, a voda uvek bude topla?

Koliko god da su letnji dani vreli, u letnjem periodu se često dešava da tokom noći temperatura vazduha znatno padne. Tada se voda u bazenu hladi, pa nas ujutro može dočekati neprijatno iznenađenje u vidu previše hladne vode, koja nije spremna za kupanje.

Takođe, tvrda podloga ispod dna bazena može dovesti do toga da boravak u bazenu vrlo brzo postane neudoban. Evo nekoliko načina na koje ovo možete da sprečite.

Ukoliko pre montiranja bazena ispod dna sipate sitan kvarcni pesak, hodanje i sedenje u bazenu biće znatno udobnije, a pesak će takođe i štiti dno bazena.

Što se toplote vode tiče, ako ne koristite električni grejač za vodu, vrlo jednostavno je možete zagrejati uz pomoć sunčevih zraka. Naime, ukoliko se tokom postavljanja bazena odlučite za mesto na koje sunčevi zraci dospevaju tokom jutra i prepodneva, oni će pomoći da se voda prirodno zagreje i bude spremna za kupanje tokom popodneva.

Kako biste održali toplotu vode u bazenu, preko peska koji ste postavili na mesto na kome će se nalaziti bazen, postavite i izolacioni materijal kao što je stiropor ili stirodur, a preko njega filc ili podlogu za bazen.

Dakle, odabir i montaža bazena za dvorište uopšte ne moraju da budu komplikovani! Nadamo se da su vam naši saveti bilo korisni, kao i da ćete uz odabir adekvatnog bazena ovog leta moći nesmetano da uživate u svom dvorištu!

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track