SAZNAJTE : Kako da omogućite vašem štenetu najbolji početak
Foto: Promo

SAZNAJTE : Kako da omogućite vašem štenetu najbolji početak

Zabava -

Već duže vreme razmišljate o kupovini ili udomljenju novog člana porodice. Koja rasa je najbolja za kućne uslove, koja za decu, koja najmanje oboljeva i tako dalje. Mnogo je pitanja koja treba razmotriti pre nego što odlučite da u svoj dom donesete malo, preslatko štene. Ono što treba da znate je da svi psi, bez obzira na rasu (pasminu), prolaze kroz različite faze rasta i razvoja. One ne uključuju samo fizičke promene, već i mentalne i psihološke, baš kao i kod ljudi. Zato je važno da razumete sve faze njegovog razvoja, kako biste se lakše prilagodili i vi njemu i ono vama i vašoj porodici. Isto tako je od velikog značaja da od prvog dana vodite računa o redovnim posetama veterinaru i pravilnoj ishrani vašeg ljubimca, bez obzira na veličinu, rasu i uzrast.

Purina Pro
foto: Promo

Ono što je najvažnije kada vaše štene stigne u svoj novi dom, jeste da mu pružite puno pažnje i nežnosti. Kako je odvojeno od majke i braće i sestara, sigurno će biti pod stresom. Zato ga naviknite na svoj dodir, nosite ga u rukama, namestite mu ležaj sa mekim ćebencetom i nekom igračkom, za koju će znati da je samo njegova. U ovom periodu je pravilna ishrana od ključne važnosti. Kao i kod beba, majčino mleko je najbolja hrana u prvim mesecima života štenca, a kolostrum koji se nalazi u majčinom mleku je jedan od najbitnijih sastojaka za stimulisanje imunog sistema šteneta. PURINA® PRO PLAN® hrana za štence sa Optistart formulom upravo sadrži kolostrum i bogata je bioaktivnim komponentama koji će pružiti sve nutritivne vrednosti za zdrav rast i razvoj. Više o PURINA® PRO PLAN® hrani za štence sa Optistart formulom pročitajte na linku https://www.purina.rs/proplan/optistart.

Osim osećanja nesigurnosti, imuni sistem šteneta će zahtevati i prvu vakcinaciju. Veterinar će vam reći koje su sve vakcine potrebne i dati mu neko sredstvo za čišćenje od parazite, ali tek posle revakcine ćete moći da ga izvodite u šetnju, a tada počinje i period prve socijalizacije.

Ova faza je izuzetno važna u razdoblju između četvrte i dvanaeste nedelje života vašeg malog ljubimca. Kako bi dostigli svoj puni potencijal, mora im se obezbediti pravilna socijalizacija i normalan razvoj, bez obzira na poreklo i genetiku.

U četvrtom i petom mesecu vaše štene počinje naglo da raste, te može doći do sledećih pojava:

  • Povećava se apetit i postoji mogućnost pojave gojaznosti, pa zato sklanjajte hranu posle obroka, ne ostavljajte je ceo dan u činiji
  • Rastu mu zubi i moguće je bude loše raspoloženo i da mu krvare desni, pa mu dajte nove igračke za žvakanje
  • Sa veterinarom pratite stanje njegovih zglobova i kostiju, kao i zuba, te da li je ponovo potrebno sredstvo za čišćenje od parazita

Ovo je pravo vreme i da počnete sa treninzima i navikavanjem na vaše komande.

Purina Pro
foto: Promo

U šestom i sedmom mesecu života, vaše štene poprima oblike pravog odraslog psa. Dlaka mu se menja, pa ga ne treba četkati svaki dan kako ne biste povredili mladu kožu ispod nje. Mlečni zubi su ispali i izrasli su novi, koje sada treba redovno da perete.

Sve do prve godine treba i dalje da mu dajete hranu za štence, ali ne zaboravite da, iako sada već izgleda kao odrastao pas, pažnja i nežnost su i dalje neophodni za građenje dobrog odnosa sa vašim ljubimcem. Pravilna ishrana, redovna šetnja, poseta veterinaru, ali i vaše prisustvo je ono što će njegov i vaš život učiniti lepim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track