NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE ZA LETOVANJE: Ova privlačna mesta mogu biti odličan izbor
Foto: Promo

NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE ZA LETOVANJE: Ova privlačna mesta mogu biti odličan izbor

Zabava -

Svake godine pred letnju sezonu milioni ljudi upadnu u paniku, gde ići na letovanje, šta videti, kako sve uklopiti u budžet, koliko ostati, kako rezervisati smeštaj i slično. Ukoliko ste od onih koji još uvek nisu odlučili gde bi otputovali ovog leta, mi imamo neke predloge.

Sanremo

Sanremo je mali grad u severozapadnoj Italiji. Smešten je u zapadnom delu Đenovskog zaliva, dela Tirenskog mora, a iznad grada se uzdižu Ligurijski Alpi. Sanremo je najveći centar trgovine cveća, pa ga zbog toga još nazivaju i Grad cveća. Zahvaljujući blagoj, prijatnoj klimi, tokom cele godine ovo je jedna od omiljenih destinacija turista iz Evrope i sveta.

Pored kazina po kome je Sanremo najpoznatiji, glavna atrakcija za većinu turista je dugačka, ravna plaža i tirkizno plava voda. Ukoliko niste preterani ljubitelj kockanja, a želite da upoznate grad na pravi način, možete obići sve druge zanamenitosti i atrakcije ovog grada.

La pinja - najstariji i najmirniji deo grada, prepoznatljiv je po uskim uličicama i hramu Madonna della Costa. Hram se nalazi na brežuljku iznad La pinje i simbol je Sanrema.

Ruska pravoslavna crkva - crkva je sagrađena 1912. godine i ispred nje se nalaze statue posvećene Viktor Emanuelu III i Eleni di Montenegro.

Vrtovi Kraljice Elene - nalaze se na vrhu brda iznad La Pinje, predstavljaju jedan od najzanimljivijih i najslikovitijih delova grada.

Sanremo je poznat i po brojnim festivalima i događajima, a najpoznatiji među njima je Festival italijanske kancone. Ovaj muzički festival se organizuje od 1951. godine i okuplja velika imena italijanske zabavne muzike.

Sanremo je privlačno mesto za odmor tokom cele godine, ali najveća turistička ponuda je tokom letnje sezone.

Ljoret de Mar

Slično kao Sanremo, Ljoret de Mar je mali priobalski grad, koji se tokom letnje sezone pretvara u centar turističkih zbivanja i u jednu od najpopularnijih destinacija za letovanje. Ljoret de Mar se nalazi na mediteranskoj obali, u španskoj provinciji Đirona. Istorijski podaci o njegovom postojanju sežu čak do 966. godine.

Čitava obala Kosta Brave je divlja i gruba, plaže sa sitnim šljunkom ili peskom i kristalno čistom vodom očaravaju turiste iz godine u godinu. Neke od najlepših plaža su:

Ljoret Beach - peščana plaža koja je dugačka 1600 metara, prostire se duž obale grada obiluje ponudom kafića, restorana i kioska sa brzom hranom. Predstavlja sve što vam je potrebno tokom jednog vrelog letnjeg dana.

Playa de Fenals - plaža se nalazi na kilometar i po od Ljoret de Mara. Mirnija je i manje urbana od gradske plaže. Savršena je za one koji vole dozu divljine na plažama.

Playa Santa Christina - ova plaža je poznata po tome što ima veoma mirnu vodu bez talasa, jer je smeštena između dva brda, pa je zaštićena od vetrova.

Brojne su i znamenitosti koje možete posetiti tokom boravka u Ljoret de Maru poput:

Srednjevekovna tvrđava Svetog Jovana - zamak na litici mora, originalno potiče još iz 11. veka. Tokom ratova je bio rušen više puta, ali je obnovljen i dan danas ponosno stoji na mestu gde se spajaju grad i more.

Dona Marinera - statua mornarevoj ženi predstavlja ribarevu ženu, čiji se muž nikada nije vratio sa mora. Veruje se da statua može ostvariti želje onih koji tako nešto priželjkuju.

Crkva Sant Roma - crkva građena u vizantijskom stilu, sa šarenim krovom i kupolom u centru, nateraće vas da zastanete i da joj se divite.

Već godinama unazad letovanje Ljoret de Mar jedna je od najpopularnijih opcija kada je u pitanju odmor u Španiji. Odlična lokacija, divne plaže, zanimljive atrakcije, bogat dnevni i noćni sadržaj za posetioce svih uzrasta potvrđuju činjenicu da Ljoret de Mar predstavlja simbol savršenog odmora.

Istra

Istra je najveće jadransko poluostrvo koje se nalazi na severoistočnoj obali Jadrana. Čak 35% teritorije je prekriveno šumama. Oko 90% ovog poluostrva pripada Hrvatskoj i Sloveniji, dok se jedan deo, oko Milje nalazi u Italiji.

Najvažniji i najposećeniji gradovi u Istri su Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Buzet, Kopar i Piran.

Pula - nalazi se na jugu istarskog poluostrva, ona je najveći istarski grad i luka, ali i glavno privredno i administrativno sedište. Klima je mediteranska i odlikuju je blage zime i topla leta. Pula je bogata spomenicima kulture i prirodnim lepotama, zbog čega i jeste jedno od najposećenijih hrvatskih letovališta.

Poreč - nalazi se na na zapadnoj obali Istre.Simbol poreča su ulice Decumanus i Cardo Maximus. Kompleks Eufazijeve bazilike je najznačajnije kulturno-istorijsko blago u Poreču i uvršćeno je u UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Grad obogaćuju još dva stara hrama, podignuta u 1. veku, Marsov i Neptunov.

Rovinj - kao i Poreč, nalazi se na zapadnoj obali Istre. Simbol grada je fontana Dečaka sa ribom koja se nalazi u samom centru grada, a tu su i barokna palata Califfi iz 18. veka i ulica Grisia.

Čitava Istra je poznata je po živopisnim plažama na kojima se, osim kupanja i sunčanja, možete dobro provesti u nekom od barova. Takođe možete videti brojne znamenitosti i upoznati se sa različitim gradovima i uživati u predivnom letu. Letovanje Istra bez sumnje je savršen izbor bez obzira da li idete na odmor sa decom, prijateljima ili ste se odlučili za solo putovanje.

Nadamo se da smo vam bar malo približili lepote ovih turističkih destinacija i pokazali da odmor ne mora da znači samo sunčanje i plivanje, već i obilazak znamenitosti, upoznavanje novih država i uživanje u trenutcima provedenim sa dragim ljudima.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track