ZDRAV ŽIVOTNI STIL: Kako ojačati imunitet kod bakterijskih i gljivičnih infekcija?
Foto: Profimedia

ZDRAV ŽIVOTNI STIL: Kako ojačati imunitet kod bakterijskih i gljivičnih infekcija?

Zabava -

Jedan od čestih razloga za razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija može se naći upravo u padu imuniteta organizma i njegovoj odbrambenoj funkciji, a koji se može javiti izolovano ili u kombinaciji sa nekim drugim uzrokom.

Bakterijska infekcija nastaje kada patogene bakterije uđu i razmnože se u čovekovom organizmu, kada ih imuni sistem ne prepozna i dolazi do razvoja upale. Neretko se dešava da lečeći upravo neku bakterijsku infekciju dođe do gljivične zbog preterane upotrebe antibiotika stvarajući tako začarani krug. Do gljivične infekcije može doći i usled loše ishrane koja je bogata šećerima, padom imuniteta, preteranom upotrebnom kontraceptiva ili kao posledica dijabetesa.

Zajedničko im je to da je pored adekvatne terapije za lečenje potrebno istovremeno raditi na jačanju opšte odbrambenosti organizma, odnosno imuniteta.

Vitamin D ključan za dobar imunitet

Ako ste pratili savete lekara tokom pandemije koronavirusa onda ste sigurno čuli da je većina nijh naglašavala značaj vitamina D u očuvanju zdravlja i opšte odbrambenosti organizma od virusa i bakterija.

Osnovne funkcije koje vitamin D ima u čovekovom organizmu osim regulacije imuniteta, odnose se na regulaciju nivoa kalcijuma i fosfora u krvi (u manjoj meri i magenzijuma), kao i na apsorciju kalcijuma iz hrane ili suplemenata. Iz toga proizilazi da ima ključnu ulogu u razvoju zdravih kostiju i zuba.

Tokom letnjih sunčanih dana mogu se prikupiti dovoljne količine vitamina D optimalnim boravkom na sunčevoj svetlosti. Ali tokom hladnih zimskih dana neretko je potrebno da se on unosi kroz suplementaciju kako bi jačao odbrambenost organizma u borbi sa raznim infekcijama i prehladama koje su karakteristične za to doba godine.

Prirodno rešenje za kandidu na jeziku

Kao što je već pomenutu gljivične infekcije se mogu javiti iz raznih razloga i mogu se pojaviti na raznim delovima tela. Treba naglasiti da su gljivice iz roda Candida normalni i uobičajeni stanovnici probavnog trakta (od početka do kraja), ali i gornjih disajnih puteva, kože celog tela i vagine kod žena.

Optimalno stanje imuniteta organizma i normalna bakterijska flora sprečavaju razvijanje gljivične infekcije do stadijuma koji zahteva lečenje. Ali kada dođe do poremećaja nastaje kandidijaza koju je potrebno tretirati, odnosno lečiti gde god da se javila.

Jedno od čestih oboljenja koje se javlja u savremenom dobu jeste kandida na jeziku, odnosno oralna kandidijaza, u narodu poznata kao mlečac. Češće se javlja kod onih koji su nosioci zubnih proteza. Uzroci za nastanak mogu biti sistemski i lokalni, a osnovni simptom jesu bele naslage na ustima, jeziku i grlu koje često imaju ,,sirast“ izgled.

Osim stadardnih metoda lečenja koje preporučuju lekari u prirodi se može naći alternativno rešenje za kandidu na jeziku. Može se koristiti ulje divljeg origana koje se inače pokazalo kao odličan prirodni antiseptik, antibiotik i antimikotik koji na ovu vrstu problema deluje uspešno. Osim što leči simptome kandide na jeziku, utiče i na jačanje imunog sistema. Na tržištu se mogu naći brojni proizvodi na prirodnoj bazi koji sadrže osim ulja divljeg origana i pepermint, žalfiju, timijan i tome slično.

Zdrav životni stil

Koliko god paradoksalno zvučalo životni stil i način života i te kako može uticati na celokupno zdravlje. To podrazumeva urednost i kvalitet sna, bilo koji oblik fizičke aktivnosti bar 2-3 puta nedeljno, dovoljan unos svih hranljivih materijala putem hrane (izbalansirana ishrana) kao i dovoljan dnevni unos tečnosti. Sve više poznatih ličnosti kao i popularni tzv. influenseri koriste svoje profile na društvenim mrežama da podignu svest o važnosti ovih stvari i izbalansiranog životnog stila koji se refelktuje i na zdravlje i imuni sistem.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track