Najbolji trendovi u enterijeru za 2023.
Foto: Promo

Najbolji trendovi u enterijeru za 2023.

Zabava -

U 2023. godini, neprekidno se govori o trendu prirode. Sve što je prirodno dovodiće u vezu enterijer sa osećajem unutrašnjeg balansa kod korisnika. Sve što stvara osećaj blagostanja, udobnosti i prirode, biće uneto u najmodernije enterijere koji nas očekuju. Ovaj koncept je već zastupljen neko vreme unazad i sve više se upotrebljava u enterijeru. Ali, šta je to što je za predstojeću sezonu u trendu kada su u pitanju boje, materijali i stilovi koji će preovladavati u našim životnim prostorima? U potrazi za novim idejama, u trendove se sve više unose priroda, zatim istorijski, odnosno etno elementi u kombinaciji sa potpunom suprotnošću, sa hi tech elementima.

Izbor prave nekretnine je složen proces kao i odabir enterijera. Tim iskusnih prodavaca u KADENA Sotheby’s International Realty vam može pomoći da odaberete nekretninu po vašoj želji.

LUKOVI I ZAOBLJENE FORME

Za početak, da počnemo od oblika - estetika renesansne arhitekture se vraća u enterijere. Primenjuje se na arhitekturu, dizajn nameštaja i dekorativne elemente.

enterijer
foto: Promo

SMIRENA PRIRODA

U modernom dizajnu enterijera nastavlja se trend približavanja prirodi. Već smo pominjali težnju ka prirodi i prirodnim materijalima. U 2023. godini, poglavlje o trendu prirode i prirodnog dovodiće u vezu enterijer sa osećajem unutrašnjeg balansa kod korisnika. Materijali kao što je vuna, pamuk, glina, pliš, keramika – biće ključni elementi za suptilno, organsko okruženje. Danas čovek želi da bude bliže prirodi, što je apsolutno normalno i prirodno. U stanovima koji imaju balkon, vlasnici sve češće uređuju svoju mini baštu, umesto kao dodatnu ostavu. Naravno, poželjno je da sve sobe u kući budu obogaćene biljkama. Velika palma u uglu sobe u beloj saksiji je nesumnjiv i moderan trend enterijera za 2023.

Materijali kao što je pluta, ratan, terakota se smatraju modernim vrhuncem prilikom ukrašavanja prostorija. Tepisi od jute i veliki i mali, su popularni. Prirodni materijali mogu naglasiti ekskluzivnost stila i dati im suptilni finalni dodir.

Odabirom na primer drveta za završnu obradu, da istaknete osećaj prirode u domu, možete koristiti glatku ili naprotiv, grubu obradu, koja ima jasnu strukturu vlakana. Takođe, sve prirodne pamučne tkanine, kao što su lan ili grubi flanel ili poplin, mogu i treba da se aktivno koriste prilikom ukrašavanja prostorija. Koristite ih kao materijalizaciju za zavese, za navlake ili za prekrivače. Čak i za tapete!

enterijer
foto: Promo

Želite da investirate u nekretnine? KADENA Sotheby’s International Realty nudi inovativan pristup vrhunskim nekretninama pružajući najbolju uslugu i ponudu kroz lokalnu i globalnu mrežu Sotheby’s International Realty.

SMART DIZAJN Kao suprotnost svemu što dolazi iz prirode, ali svakako nezaobilazni deo svakondenvice, je smart dizajn. Danas sve smart aplikacije i mehanizmi koji se koriste u svakodnevnom životu postepeno postaju sve jednostavniji za upotrebu i prosto ne možemo više zamisliti život bez njih. Tehnologija danas igra ogromnu, ponekad čak i ključnu ulogu u dizajnu enterijera.

Uticaj novih tehnologija evidentan je i u oblasti dizajna enterijera, on postaje primetan ne samo u kuhinji koja će uskoro ličiti na svemirski brod. Svaki element kuhinje možete otvoriti samo jednim dodirom prsta ili pomoću senzora. Lampe mogu istovremeno poslužiti i kao zvučnici, a noćni ormarići u blizini kreveta opremljeni su bežičnim punjačima. Svi želimo ovakve hi tech elemente!

U modu su ušle sofe, koje imaju mogućnost da pamte individualne karakteristike članova porodice koji sede na njima. U prodaji su čak i kreveti koji blago guraju spavaća u drugi položaj za odmor kada počnemo da hrčemo. Živela tehnologija!

enterijer
foto: Promo

LUKSUZNO MONOHROMATSKI

Gde je smart dizajn uključen u enterijersko rešenje, tu je i luksuzni stil. Pored maksimalizma koji će se provlačiti kao jedan od top trendova, gde mešamo sve stilove u jednom, za ljubitelje minimalne estetike, ovakav trend u dizajnu biće jedan od nezaobilaznih, posebno za zone kupatila i kuhinje – sa suptilnim matiranim crnim ili zlatnim akcentima koji razbijaju monohromatsku monotoniju.

enterijer
foto: Promo

PRIVATNI MINI PROSTORI Kao posledicu savremenog doba, životne prostore sve više personalizujemo prema svojim potrebama. Jedno od naših novih vidova ponašanja je potreba za izolovanim kutkom, bilo za rad/ pozive ili opuštanje, kao potreba za smirenošću i koncentracijom. Ovo su takozvane izolovane lounge zone, obično sa jednom udobnom foteljom , biljkom, ugodnom lampom i stočićem za omiljeni napitak.

enterijer
foto: Promo

MEŠAVINA STAROG I NOVOG

Kada govorimo o novim trendovima, u pitanju je savremeni klasični i svedeni stil, u miksu sa starinskim detaljima. Ovaj zanimljiv trend uopšte nije poput jednostavne upotrebe antikviteta u modernom unutrašnjem prostoru. Njegovo duboko značenje je da pruži još jednu šansu, naizgled zastarelom nameštaju i starinskim detaljima.

Obično predmeti koji se godinama čuvaju u porodicama imaju svoju vrednost, neku ličnu istoriju. Na primer, obnovljena bakina škrinja u modernoj tinejdžerskoj sobi može izgledati šik u kombinaciji sa modernim linijama i materijalima. Isto tako, starinski bife će ulepšati svaki dnevni boravak ili trpezariju.

Antikviteti koji se često prodaju na buvljaku mogu se koristiti na vrlo nestandardan način. Pažljivo su restaurirani, na primer, prekriveni mat bojom, patinirani ili slično. U istom stilu danas se obnavljaju i stare kuće. Sačuvanim istorijskim elementima smelo se dodaje ono što nam je došlo iz hi-tech sveta i minimalizma.

EKLEKTIČNI STIL

Eklekticizam je mešavina nekoliko stilova dizajna enterijera odjednom. Elementi hi-tech i minimalizam koegzistiraju sa klasičnim, baroknim i kantri stilovima.

Eklekticizam je posebno upečatljiv svojom neverovatnom sposobnošću da savršeno kombinuje potpuno naizgled nekompatibilne objekte. Međutim, najmanji nesklad može pretvoriti harmoniju u haos.

Ako imate, na primer, gotov minimalistički enterijer dnevne sobe, možete mu dodati dekorativne elemente iz istorijskih stilova. Dodavanje antike u unutrašnjost učiniće sobu udobnom i modernom. A ako je vaša soba uređena u istorijskom stilu, možete je upotpuniti modernim detaljima. Prilikom ukrašavanja sobe, najbolje je fokusirati se na zidove i podne obloge, stvarajući jasan kontrast.

Veoma dobar efekat postiže se kombinacijom antikvarnog i modernog nameštaja, moderne rasvete i antikvarnih predmeta dekoracije. Veoma zanimljiv rezultat se dobija ako ukrasite plafon ultra-modernim reflektorima koji zoniraju prostor i sa druge strane upotpunite prostor sa tradicionalnim kristalnim lusterom. Kombinovanjem različitih stilova u praksi ostvaruje se jedinstven, neponovljiv, individualni dizajn enterijera za 2023.

enterijer
foto: Promo

BOJE PRIRODE I CVETNI ORNAMENTI

Od neutralnih boja koje se mogu uzeti kao osnova za dizajn enterijera, u modi su tamne nijanse bež. Ova boja se dobro slaže sa zelenom i belom, stvarajući oku prijatan ugođaj. Zelena se koristi za dopunu neutralnih nijansi bele, bež i sive boje.

Ako govorimo o ultra-trendi nijansama u dizajnu enterijera 2023., onda pre svega treba pomenuti boju mente. Zanimljivo je da izgleda veoma moderno i svetlo, ali je istovremeno povezana sa prirodom, životinjama, asocira na prolećnu baštu u rano jutro.

Unutrašnjost 2023. izgleda veoma moderno i elegantno, čiji je jedan od zidova obojen bojom mente. Ovo rešenje će biti idealno za kuhinju ili spavaću sobu. Preporučljivo je kombinovati boju mente sa geometrijskim ornamentima. U spavaćoj sobi možete dodati romantičan šarm tako što ćete jedan zid napraviti u mint boji, a drugi upotpuniti sa cvetnim ornamentima koji su takođe najavljeni kao pravi hit.

Među trendovima 2023. godine u oblasti dizajna enterijera je upotreba i tamnoplave. Dizajneri savetuju da ovu boju koristite kao akcenat u miksu sa svetlim bojama. Mnoge prijatne asocijacije iz prirode povezane su sa ovom bojom: nebo, more, voda. Recimo, bela boja koju dizajneri najviše vole, najbolje izgleda pored akcenta kao što je boja morskog talasa.

Tamne nijanse plave i zelene su must. Plava boja, zbog široke palete nijansi, često se nalazi u enterijerima kao najpoželjnija. Plava po svom emocionalnom sadržaju blagotvorno deluje na nervni sistem, smiruje i uravnotežuje. Plava se takođe harmonično spaja sa drugim bojama. Na kraju, ne zaboravimo i boju lavande. Već unazad voljena nijansa, koja se koristi od mode do dizajna enterijera, vraća se kao jedna od najpopularnijih boja u 2023.

AKCENTOVANI ZIDOVI Fotogenični zidovi, za slikanje i kačenje detalja na Instagram su totalno in! Ovaj trend se razvio kao posledica pandemije, gde je postojala potreba za jednim savršenim dekorativnim zidom, reprezentativnim za video pozive ili snimanje nekog kontenta za onlajn svet i društvene mreže. Jedan ovakav zid pravi kontrast čitavom enterijeru i postaje akcenat prostora oko kojeg se sve dešava.

KADENA Sotheby’s International Realty je dom široke liste ekskluzivnih nekretnina za prodaju u Beogradu, Srbiji i širom sveta. Pronađite novi dom za sebe i svoju porodicu. Naši stručni savetnici za nekretnine će vam pružiti opsežna uputstva tokom celog procesa kupovine imovine i pomoći vam da pronađete nekretninu prilagođenu vašim potrebama.

enterijer
foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track