ČARI RODITELJSTVA: Nedoumice i izazovi sa kojima se susreću sve mlade mame
Foto: Shutterstock

ČARI RODITELJSTVA: Nedoumice i izazovi sa kojima se susreću sve mlade mame

Zabava -

Biti roditelj je možda jedna od najtežih, ali i najlepših životnih uloga. Od momenta rođenja, dete postaje centralna figura svake porodice, a vi i vaš partner svoje obaveze i dotadašnji način života podređujete svojoj bebi i njenim potrebama. Gledate je kako raste, upoznaje svet oko sebe i svakog dana usvaja nova znanja.

Najbolji trenutak da se ostvarite u ovoj ulozi je onda kad osetite da ste spremni da postanete roditelj. Međutim, kako bi trudnoća protekla kako treba, važno je prethodno pripremiti svoj organizam i ponosno i hrabro se uhvatiti u koštac sa svim izazovima koje trudnoća nosi.

Odbrojavanje do porođaja – koja sam nedelja trudnoće?

Trudnoća jeste blagosloveno stanje, iako u početku možda ne deluje teko. Većina žena ima tzv. jutarnje mučnine, koje znaju biti jako nezgodne i trajati po čitav dan. Osim mučnina, pospanost je još jedan specifičan simptom, koji ume da bude veoma simpatičan, naročito ukućanima koji žive sa vama.

Trudnoća kalendarski traje 40 nedelja, što se poklapa sa periodom od 9 meseci. Odsustvo menstrualnog ciklusa predstavlja prvi simptom drugog stanja kod većine žena. Činjenica je da će skoro svaka žena pokušati da odgonetne svoj termin porođaja, ukucavajući na pretraživaču koja sam nedelja trudnoće. Međutim, za određivanje termina i potvrdu trudnoće najbolje je da posetite svog ginekologa koji će vam obaviti prvi pregled. Kada se čuju prvi otkucaju srca, doktor će vam odrediti nedelju trudnoće i naznačiti okvirni termin porođaja. Trudnice vole da pitaju „koja sam nedelja trudnoće?“, kako bi mogle da prate i razvoj svoje bebe i broje dane do porođaja. Međutim, ova informacija je važna i zbog mnogih drugih stvari, u prvom redu različitih testiranja ploda, naročito u prvom trimestru.

Danas postoje i brojne aplikacije koje su napravljene kao svojevrsni kalendari trudnoće, pomoću kojih se možete informisati o svakoj nedelji i pročitati određene specifičnosti i interesantne činjenice o vašoj bebi u stomaku.

Izbor bebi opreme kao važna investicija – šta sadrže najprodavanija kolica za bebe?

Opremanje kutka za bebu prirodno se nameće kao obaveza kako se trudnoća sve više približava terminu. Potrebno je mnoštvo stvari koje vam mogu biti od koristi, a kako je tržište puno proizvoda različitog kvaliteta, dobro se raspitajte šta je najbolje za vaše dete.

Jedna od većih i važnijih investicija je kupovina kolica za bebe. Pretragom po internetu, videćete da najprodavanija kolica za bebe ne moraju nužno da budu i najskuplja.

Najprodavanija kolica za bebe moraju da budu udobna i praktična, da se brzo i jednostavno sklapaju i ne zauzimaju previše mesta. U današnje vreme, na tržištu se mogu naći različiti modeli kišobran kolica ili modularnih modela, koji sadrže i prenosivu nosiljku i autosedište za bebe do uzrasta do 6 meseci. Iz tog razloga, najprodavanija kolica za bebe biće ona za koja smatrate da će potrebama vašeg deteta najviše odgovarati.

Vaš mališan je stigao na svet, a sa njim i poznati grčevi kod beba

Taman ste dočekali svoju bebu i počeli da uživate u prvim danima majčinstva, kada su počeli prvi grčevi i neprekidni danonoćni plač. Grčevi kod beba umeju da budu veoma nezgodni, ali su i neizbežni, jer se bebin želudac i celokupni sistem za varenje navikava na nov način ishrane – mleko. Na tržištu postoji mnoštvo kapi, sirupa, lekova, čajeva, pa čak i flašica za ublažavanje grčeva, što može ublažiti tegobe donekle, ali ih ne može ukloniti.

Zato su grčevi kod beba specifični, ali dobra stvar je da ne traju dugo. Tokom navedenog perioda, blage masaže stomaka mogu biti takođe delotvorne, a vaša beba će uživati u nežnosti vašeg dodira.

(promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track