KOJE SU PREDNOSTI ULAGANJA U PLEMENITE METALE? Sve je popularnije među onima koji potražuju stabilnost, sigurnost i divesifikaciju
Foto: Shutterstock

KOJE SU PREDNOSTI ULAGANJA U PLEMENITE METALE? Sve je popularnije među onima koji potražuju stabilnost, sigurnost i divesifikaciju

Zabava -

Ulaganje u plemenite metale postalo je sve popularnije među onima koji potražuju stabilnost, sigurnost i divesifikaciju svoje imovine i svoje ušteđevine.

Plemeniti metali kao što su zlato, srebro, platina, paladijum, nisu samo sjajni komadi metala, već predstavljaju resurse sa dubokim ekonosmkim i investitorskim značajem.

Sama činjenica da je ovo danas jedan od popularnijih vidova ulaganja i štednje, najbolje pokazuju i ukazuju na to da plemeniti metali ne gube vrednost, bilo da se u njih ulaže kupovinom nakita ili da se ulaže u zlatne pločice, odnosno pločice drugog plemenitog metala.

Samo ulaganje je oduvek poznato kao vrlo pogodno i poželjno kada se ostvaruje na ovakav način, a evo nekih od ključnih dobrobiti koje dolaze sa njim.

Očuvanje vrednosti u periodu nestabilnosti

Plemeniti metali, a pre svega zlato, tradicionalno su smatrani „sigurnim utočištem“ tokom ekonosmke nestabilnosti, što ćete i videti jednim primerom koji je danas vrlo popularan kao vid kupovine poklona koji je deo štednje i ozbiljnog ulaganja. Kada se tržišta suoče sa recesijama, geopolitičkim neisugrnostima ili nekim drugim izazovima, vrednost plemenitih metala obično raste. Ova svojstva čine ih izuzetnim alatom za očuvanje vrednosti tokom turbulentnih vremena. Prvo što pada na pamet jeste ulaganje u zlatne pločice, međutim, nakit nije manje isplativ.

Ulaganje u nakit kao opciju štednje i zarade

Kako zlato ima tradicionalni značaj, posebno na našim, balkanskim područjima, njegova upotreba je vrlo prisutna. Nakit od zlata predstavlja odličan poklon, najbolji dar koji se može nekome pokloniti, budući da njegova vrednost ne opada, već vremenom samo raste. Iz tog razloga se spajaju štednja, ulaganje u budućnost, a na sve to konstantna upotrebna vrednost.

Sve popularniji vid ulaganja u nakit jeste kupovina dukata, bilo koje veličine, kao i kupovina takozvanih šorvana čija vrednost po komadu iznosi po nekoliko stotina evra. Vremenom, posebno kada je na stanju ekonomska nestabilnost, vrednost ovakvog komada nakita konstantno raste, što utiče na to da se imovina, ušteđevina, ne samo čuva, već i umnožava i to često bolje nego bilo kojim načinom bankovnih štednji i uslova. Zato nakit jeste dobar vid ulaganja, posebno kada se radi o nešto nižim količinama novca. Za veća ulaganja, tu je druga opcija kada su plemeniti metali u pitanju.

Štednja kroz zlatne pločice

Zlatne pločice, često poznate i kao „zlato u pločama“ ili „zlato u šipkama“ predstavljaju jedan od najtradicionalnijih oblika fizičkog posedovanja zlata. Njihova posebnost je to što se prave od čistog zlata, te samim tim zlatne pločice jesu najbiranija forma investiranja u plemenite metale. Plemeniti metali imaju široku primenu u najrazličitijim industrijama, što izaziva veoma veliku potražnju za njima. Iz tog razloga zlatne pločice predstavljaju poseban standard investiranja u predmet koji nikada ne gubi na vrednosti, čija se vrednost uvećava već samom potražnjom, a u kriznim periodima ta vrednost premašuje sve očekivane cifre.

Zaštita od inflacije

Jedna od ključnih dobrobiti ulaganja u plemenite metale, bilo da je to nakit, zlatne pločice, srebrne ili platina, njihova karakteristika je takva da štite od inflacije u datom momentu. Kada vrednost novca opada zbog inflacije, cena plemenitih metala raste. Na taj način investitori koriste zlato kao inflacioni hedge kako bi očuvali kupovnu moć svog kapitala tokom perioda koji predstavlja snažnu ekonomsku nestabilnost.

Likvidnost i globalna tržišta

Plemeniti metali, a posebno zlato i srebro, trguju se na globalnim tržištima i uživaju viosku likvidnost. Ova likvidnost omogućava dalje investitorima brzu kupovinu i/ili prodaju plemenitih metala, čime poboljšavaju fleksibilnost svog imetka. Osim toga, globalna priroda trgovine plementim metalima znači da su investitori izloženi različitim ekonomijama i valutama, što dodatno doprinosi diversifikaciji koja je još jedna od pogodnosti ovog tipa ulaganja i štićenja imovine.

Plemeniti metali nisu samo atraktivni komadi metala, oni predstavljaju snažan resurs za investitore koji traže dugoročnu sigurnost i očuvanje vrednosti. Kao i kod svakog ulaganja, uvek je potrebno ispitati tržište, postojanje određenih rizika, pa onda doneti pravu odluku.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track