Podvig sa starim „folcikama“

AVANTURA Put od 20.000 kilometara

Podvig sa starim „folcikama“

Auto -

Tri kombija „transporter tip 2“ iz 1967. i jedan iz 1978. savladali deonicu od Malezije do Evrope

Trojica vlasnika legendarnih „Folksvagenovih“ kombija „transporter tip 2“ odlučila su da iz rodne Malezije krenu na put ka Nemačkoj dug više od 20.000 kilometara i posete „Folksvagenovu“ fabriku komercijalnih vozila u Hanoveru.

Reč je o dva modela T1 iz prve serije iz 1967. godine, koja su vozili Terens Mozis i Stiven Pang, i jednim druge generacije (T2), proizvedenim 1978, a za čijim volanom je bio Kliften Natanijel. Njima su se na dugačkom putu pridružili i Monika Gzavije i Udhaja Kumar sa „folksvagen bubom“. Iako su ova vozila poznata po izuzetnom kvalitetu, vlasnici nisu želeli ništa da prepuste slučaju, pa su u avanturu krenuli opremljeni svim potrebnim alatom i rezervnim delovima. Karavanu je bilo potrebno tri meseca da stigne do Hanovera, prelazeći svaki dan u proseku oko 223 km, i to kroz Tajland, Laos, Kinu i Rusiju pre nego što je ušao u Evropu.

- Nikada pre nismo doživeli da fanovi naših starih kombija prevale toliku distancu sa svojim vozilima da bi nas posetili. Čast nam je da ih ugostimo i pružimo im mogućnost da posete fabriku u kojoj se prave novi modeli iz T-serije - kazao je Fridrih Matišik iz „Folksvagena“.

Avanturisti su potom odlučili da putovanje produže, pa su obišli i Belgiju, Francusku i skandinavske zemlje, a usput su učestvovali i na brojnim dobrotvornim događajima. Takođe, oni su posetili i međunarodni skup „Folksvagenovih“ oldtajmera u Hesiš Oldendorfu u Nemačkoj, na kom se okupilo oko 45.000 fanova i čak 900 vozila iz 28 zemalja.

A. S. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track