Najnovije vesti

TRI MITA O UŠTEDI GORIVA U KOJE SE MUŠKARCI KUNU: Ako vas dragi savetuje da radite OVO dok vozite, ne morate baš da ga poslušate
Foto: Shuterstock

vredi znati

TRI MITA O UŠTEDI GORIVA U KOJE SE MUŠKARCI KUNU: Ako vas dragi savetuje da radite OVO dok vozite, ne morate baš da ga poslušate

Auto

Neke žene možda nisu najbolji vozači, ali svakako da znaju i poštuju osnovna pravila vožnje i slušaju svoj automobil. S druge strane, pojedini muškarci su nesporno bolji vozači, ali uvek imaju svoje teorije o automobilima koje vole da pripovedaju posebno pripadnicama lepšeg pola.

Ovo su tri najčešća mita o uštedi goriva tokom vožnje, u koje muškarci slepo veruju, a koji su zapravo daleko od istine.

vozači, kola
foto: Profimedia

Rad na leru

Mnogi smatraju da paljenje automobila podrazumeva veliku potrošnju goriva, pa ga zato ostavljaju da radi u mestu misleći da tako manje troši. Međutim, to je jako pogrešno!

Današnji automobili imaju specifične sisteme ubrizgavanja goriva koji su dizajnirani za postizanje maksimalne delotvornosti i uopšte ne dopuštaju veliku potrošnju prilikom paljenja. U suštini, rad u mestu je mnogo skuplji. Ako se zaustavljate na kratko, bolje je da ugasite automobil.

devojka, kola, vožnja, automobil
foto: Profimedia

Rezervoar se puni dok je hladno

Ovaj mit se temelji na činjenici da je gorivo gušće kad je hladno, pa ga treba sipati ujutru ili kasno uveče. Ipak, temperaturne razlike je gotovo nemoguće detektovati s obzirom da je gorivo smešteno u hladnim podzemnim rezervoarima.

Zato sipajte gorivo kad hoćete i koliko hoćete. Nema uštede ako čekate jutro ili noć.

benzin, gorivo, pumpa
foto: Profimedia / Pascal GUYOT / AFP

Povećan pritisak u gumama

Mnogi tvrde da je najbolje napumpati gume malo više kako biste maksimalno iskoristili svaki litar goriva. Ako su gume izduvane, to bi moglo smanjiti opštu delotvornost automobila u smislu potrošnje za 3,75 posto.

S druge strane, prenaduvane gume su jednostavno opasne jer smanjuju prianjanje na tlo i kontakt sa ulicom, što sigurno vodi do nezgode. Pratite smernice proizvođača i nećete imati problema sa vožnjom i trajnošću guma, ali u osnovi ovde nema uštede na gorivu.

vulkanizer, probušene gume
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

MNOGI VOZAČI BMW-A ZA OVO NISU NI ČULI: Srbi ga obožavaju, ali jedan DETALJ malo ko zna!
00:47

MNOGI VOZAČI BMW-A ZA OVO NISU NI ČULI: Srbi ga obožavaju, ali jedan DETALJ malo ko zna!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja