SAMO 30 ODSTO SRBA KUPUJE LETNJE GUME, OSTALI NE MENJAJU: Voze po suncu na zimskim pneumaticima!
Foto: Shutterstock

smanjuju trošak za kućni budžet

SAMO 30 ODSTO SRBA KUPUJE LETNJE GUME, OSTALI NE MENJAJU: Voze po suncu na zimskim pneumaticima!

Auto -

U odnosu na zimske pneumatike, letnji čine tek 30 odsto prodaje

Zimska sezona počela je, kao i svake godine, 1. novembra i tada su vulkanizeri imali pune ruke posla, dok za prelazak na letnje gume, kako kažu, vlada nešto manje interesovanje. Ili je makar manja žurba vozača, pošto je i u letnjim mesecima dozvoljeno koristiti zimske gume na vozilima - ali se to ne preporučuje iz više razloga.

Iako sve veći broj vozača odlučuje da kupi polovne gume ili da popravi već dotrajale, u firmama koje se bave uvozom guma svesni su da je kupovna moć potrošača smanjena, a da su cene guma zbog inflacije porasle za oko 20 odsto, pa i više.

gume
foto: Kurir tv

Dušan Smiljanić, iz jedne firme koja uvozi pneumatike, kaže za portal Biznis.rs da je cena krajnjeg proizvoda morala da raste zbog objektivnih okolnosti. Privatne firme moraju da menjaju pneumatike, ali za privatne vlasnike to nije obaveza.

- Što se tiče fizičkih lica, stvari stoje drugačije. Udeo letnje prodaje je 30 odsto u odnosu na zimsku, te se znatan broj ljudi odlučuje da koristi zimske ili kupuje polovne - navodi Smiljanić. Ipak, kako kaže, trend poskupljenja očekuje se i u narednom periodu, iako se stepen rasta cena u ovom trenutku ne može utvrditi s naročito velikom preciznošću.

- Kad je reč o transportu, prošle godine je cena za Aziju bila oko 3.000 evra po kontejneru, a ove godine je 5.000 evra. To se prosto odražava na finalnu cenu proizvoda - ističe on.

Iako su proračuni o performansama guma jasni, što znači da letnja guma ima kraći zaustavni put na visokim temperaturama, vozači koji ne praktikuju velike brzine mogu biti bezbedni na svakom putu. Takođe, treba imati u vidu da vožnja zimskih pneumatika po vrelom asfaltu, pri brzinama većim od 120 km na sat, može da ošteti gume, ali i izazove paljenje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track